Rat s Iranom moguć 2013.

Ako se pregovorima ne postigne rešenje za iranski nuklearni program, 2013. godine će po svoj prilici izbiti vojni sukob s Iranom, izjavio je bivši američki ambasador u Izraelu Martin Indik.
0 komentar(a)
Martin Indik, Foto: Rojters
Martin Indik, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.09.2012. 11:34h

Bivši američki ambasador u Izraelu Martin Indik izjavio je za program televizije CBS da "još uvijek ima vremena, možda šest mjeseci, čak i po ličnom rasporedu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, da se vidi da li se može pregovorima postići rješenje", prenose izraelski mediji.

On je, međutim, priznao da je pesimista: "Ako se to ne postigne - a trebalo bi uložiti svaki napor, iscrpiti svaku šansu da se postigne - onda se bojim da će 2013. biti godina u kojoj ćemo imati vojni sukob s Iranom." U posljednjih nekoliko nedjelja kulminirala je retorika o mogućnosti vojnog udara na Iran, kada je izraelski premijer Benjamin Netanijahu tražio od SAD da odredi krajnju "crvenu" granicu za razvoj nuklearnog programa Teherana, što je američki predsjednik Barak Obama odbio da učini.

"Iran nema nuklearno oružje. Iako još ima vremena, nema ga puno i mislim da razlika između Netanijahua i Obame nije tako velika u odnosu na predsjednikovu posvećenost da ne dozvoli da Iran razvije nuklerno oružje", kazao je Indik koji je bio američki ambasador u Izraelu dva puta, a sada je direktor za spoljnju politiku Instituta Brukings u Vašingtonu.

Insistiranje Izraela da Vašington objavi "crvenu liniju" koju Iran ne bi smio da prekorači, Indik je ocijenio kao nerazuman zahtjev.

"Ideja o stavljanju javne "crvene linije", zapravo postavljanje ultimatuma, je nešto što ni jedan predsjednik ne bi učinio", kazao je on, istakavši da "Mit Romni, Obamin rival na predsjedničkim izborima, nije odredio "crvenu liniju", a ni Netanijahu u odnosu na akcije Izraela".

Netanijahu je u intervjuu za izraelske medije podsjetio da je on počeo da govori o potrebi ekonomskih sankcija protiv Irana kada niko drugi to nije radio, a onda su mu se drugi pridružili. On je sada je ocijenio da se stiglo u "fazu crvenih linija", izrazivši nadu da će se drugi pridružiti.

"Potrebno je vrijeme da se ubijede ljudi u mudrost te politike", rekao je Netanijahu, koji tvrdi da je prvi put upozorio na nuklearni Iran prije 16 godina.

Ta izjava, ta aluzija da je potrebno sačekati da bi se drugi ubijedili, čini se da potire svaku ideju da je Netanijahu na ivici da preduzme odlučnu akciju kako se moglo zaključiti iz njegovih ranijih izjava, komentarišu izraelski mediji.

Bonus video: