Zemlje regiona danas o Siriji na ministarskom nivou

Četvoročlana Kontat grupa o Siriji - Iran, Egipat, Turska i Saudijska Arabija, sastaće se prvi put na ministarskom nivou danas popodne u Kairu, javili su iranski mediji
0 komentar(a)
Morsi, Kontakt grupa za Siriju, Foto: Rojters
Morsi, Kontakt grupa za Siriju, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.09.2012. 08:55h

Kontakt grupu od četiri regionalne sile zaintersovane za rješavanje krize u Siriji formirao je u avgustu egipatski predsjednik Mohamed Morsi.

U rad ove komisije uključen je i Iran, kojeg je Zapad isključio iz većine diplomatskih inicijativa za rješavanje sirijskog pitanja zbog njegove dosadašnje bezrezervne podrške režimu predsjednika Bašara al Asada.

Ostale tri članice grupe - Egipat, Turska i Saudijska Arabija, s druge strane, kao i zapadne zemlje smatraju da je nephodno da Asad ode s vlasti da bi se kriza riješila.

Ovaj prvi sastanak na nivou ministara pripremljen je sastankom 10. septembra u Kairu, na nivou zamenika ministara. Iranski ministar spoljnjih posova Ali Akbar Salehi danas će otići u egipatsku prijestonicu da učestvuje na ovom sastanku, saopštila je iranska novinska agencija Irna.

"Činjenica da se četiri važne zemlje u regionu okupljaju da razmatraju ovo osjetljivo pitanje već je sama po sebi pozitivan korak, i nadamo se da će rezultati (ovog sastanka) biti u interesu svih naroda regiona kao i mira i stabilnosti", rekao je Salehi za iranske medije.

Bonus video: