Antijapanski protesti u Kini: Demonstranti napali ambasadu

Policija sa štitovima i pendrecima napravila je barikade oko ambasade, pokušavajući da spriječi demonstrante da upadnu u zgradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 11:15h

Nekoliko hiljada demonstranata opkolilo je japansku ambasadu u Pekingu, bacajući kamenice i flaše, dok je policija pokušavala da uspostavi kontrolu.

Dvije najveće privede u Aziji su trenutno u sukobu oko grupe spornih ostrva i Istočnom kineskom moru.

Dugotrajni teritorijalni spor dramatično je eskalirao u petak kad je Kina poslala šest brodova za osmatranje na grupu malih, nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru, što je dovelo do porasta tenzija između dvije zemlje na najviši nivo od 2010.

Policija sa štitovima i pendrecima napravila je barikade oko ambasade, pokušavajući da spriječi demonstrante koji su uzvikivali slogane i mahali zastavama da upadnu u zgradu.

"Vratite nam naša ostrva! Japanski đavoli, odlazite!", vikali su neki od demonstranata. Jedan od njih je nosio transparent na kome je pisalo: "Iz poštovanja prema domovini moramo ići u rat sa Japanom".

"Mrzimo Japan. Uvijek smo ga mrzjeli. Japan je izvršio invaziju na Kinu i pobio mnogo Kineza. To nećemo nikad zaboraviti", rekao je demonstrant Liju Gang, radnik imigrant iz regiona Guangsi.

Zbog porasta tenzija i vijesti o drugim protestima širom Kine, japanski ministar vanjskih poslova je skratio posjetu Australiji i jutros se vratio u Tokio kako bi se pozabavio problemom, prenosi Rojters.

Dugotrajni teritorijalni spor dramatično je eskalirao u petak kad je Kina poslala šest brodova za osmatranje na grupu malih, nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru, što je dovelo do porasta tenzija između dvije zemlje na najviši nivo od 2010. godine.

Kina je poslala brodove kao odgovor na odluku japanske vlade u utorak da kupi ostrva, koja Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoju, od privatnog japanskog vlasnika, uprkos upozorenjima Kine da to ne čine.

Kordoni policije su danas zatvorili ulice oko japanskog kozulata u Šangaju, a japanski mediji su javili da su antijapanski protesti održani i u drugim kineskim gradovima - Sijanu, Sužu, Čangšau i Nanđingu.

Na slikama objavljenim na popularnom kineskom društvenom blogu "Sina Veibo" vidi se kako stotine demonstranata šetaju ulicom u gradu Kunming, na jugoistoku Kine, noseći transparente i kineske zastave.

Sporadični protesti održavani su širom Kine čitave nedjelje, a demonstracije u Pekingu su bile male i uglavnom mirne.

Galerija

Bonus video: