Japan i Kina razmijenili upozorenja kod ostrva

Nenaseljena ostrvca na koja pravo polažu obje zemlje, kao i Tajvan, postala su povod okupljanja nacionalista na obje strane.
74 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 12:14h

Kineski i japanski vladini brodovi razmenili su upozorenja danas u vodama kod spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, dok je Tokio pozvao Peking da zaštiti njegove građane zbog antijapanskih protesta i napada na njih u Kini.

Tenzije među azijskim gigantima su ponovo narasle pošto je japanska vlada ove nedjelje kupila ostrva od dugogodišnjeg vlasnika koji je Japanac. Nenaseljena ostrvca na koja pravo polažu obje zemlje, kao i Tajvan, postala su povod okupljanja nacionalista na obje strane.

Kao odgovor na japansku kupovinu Kina je danas poslala šest brodova za nadgledanje u vode koje Japan naziva teritorijalnim vodama oko ostrva Senkaku, kako ih zovu u Japanu, ili Diaoju u Kini.

Nakon što su japanski brodovi poslali radiom upozorenje kineskim plovilima dva ili tri broda su se udaljila iz teritorijalnih voda ali su drugi ostali unutar zone od 12 milja od ostrva, rekao je predstavnik japanske obalske straže Jasuhiko Oku, a prenijela agencij AP.

Dok Japan kontroliše ostrva, oko kojih su vode bogate ribom i u blizini prolaze važni pomorske linije, Kina ne priznaje to svojatanje i njeni brodovi su izdali svoje upozorenje japanskim brodovima i zatražili od njih da se udalje iz kineskih voda.

Galerija

Bonus video: