Unicef: U padu stopa smrtnosti djece mlađe od pet godina

U 2011. godini, u svijetu je zabilježeno oko tri miliona smrtnih slučajva djece mlađe od pet godina
0 komentar(a)
Afrika, Jelena, Foto: Jelena Jovanović
Afrika, Jelena, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 13.09.2012. 08:20h

Broj djece koja umiru prije navršene pete godine života znato je opao u posljednjih 20 godina, saopšteno je iz UNICEF-a, navodi BBC.

Prošle godine, u svijetu je umrlo oko 6,9 miliona djece koja nisu napunila pet godina, u poređenju sa 12 miliona smrtnih slučajeva u 1990. godini. U 2011. godini dnevno je umiralo skoro 19.000 djece ispod pet godina.

Unicef navodi da je na smanjenje stope smrtnosti među djecom uticalo, pored ostalog, i to što su neke siromašne zemlje postale bogatije. Oni, takođe, navode i to što je u nekim zemljama uspješno realizovana pomoć u smislu podsticaja vakcinacije protiv određenih bolesti, kao i podsticaja dojenja.

Među zemljama koje su postigle najbolje rezultate su Laos, Istočni Timor i Liberija, Bangladeš, Ruanda, Nepal, Kambodža, Malavi, Madagaskar i Butan.

U Kongu, Čadu, Somaliji, Maliju, Kamerunu, Burkini Faso stopa smrtnosti djece mlađe od pet godina porasla je za oko 10.000 i više u 2011. godini u odnosu na 1990.

U Kongu, Čadu, Somaliji, Maliju, Kamerunu, Burkini Faso stopa smrtnosti djece mlađe od pet godina porasla je za oko 10.000 i više u 2011. godini u odnosu na 1990.

Sukobi su najčešće ključni faktor za smrt djece, navodi Unicef. Osam od deset zemalja sa najvećom stopom smrtnosti djece su ili u sukobu ili je situacija u njima "na ivici pucanja".

Širom svijeta, pet vodećih uzroka za smrt djece mlađe od pet godina su upala pluća (18 odsto), komplikacije uzrokovane prijevremenim rođenjem (14 odsto), dijareja (11 odsto), komplikacije na porođaju (9 odsto) i malarija (7 odsto).

Unicef navodi da se skoro polovina, oko 40 odsto, smrtnih slučajeva među djecom mlađom od pet godina javlja tokom prvih 28 dana života. U 2011. godini, u svijetu je zabilježeno oko tri miliona smrtnih slučajva djece mlađe od pet godina. Neuhranjenost je razlog za više od trećine smrtnih slučajeva, prenosi BBC.

Bonus video: