SAD šalje ratne brodove prema Libiji, autor filma "Nevinost muslimana" u bjekstvu

"Dva razarača ukotviće se nedaleko od libijske obale, ali samo kao preventivna mjera. Slanje brodova ne znači i neminovnu vojnu operaciju"
17 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 07:43h

Američka mornarica uputila je dva ratna broda u libijske vode, poslije ubistva ambasadora SAD u napadu islamskih ekstremista na američki konzulat u Bengaziju, javile su svjetske agencije.

"Dva razarača ukotviće se nedaleko od libijske obale, ali samo kao preventivna mjera", kazao je neimenovani američki vojni zvaničnik i precizirao da slanje brodova ne znači i neminovnu vojnu operaciju.

Razarač USS Laboon već se nalazi nedaleko od libijske obale, dok je USS McFaul na putu i za nekoliko dana bi trebalo da stigne na odredište. Brodovi, koji su opremljeni projektilima tomahavk, za sada nemaju određenu misiju.

Libija se izvinila SAD zbog ubistva ambasadora >>>

"Američka vojska redovno preduzima mjere predostrožnosti u određenim situacijama. To u nekim okolnostima nije samo logično, već je i mjera opreza", dodao je vojni zvaničnik.

SAD su nešto ranije objavile da će u Libiju poslati tim od oko 50 marinaca iz antiterorističke jedinice, poslije napada u utorak uveče u kojem su pored ambasadora Kristofera Stivensa ubijena još trojica Amerikanaca.

Američki predsjednik Barak Obama naredio je podizanje nivoa bezbjednosti u svim američkim diplomatskim misijama.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je osoblje konzulata u Bengaziju evakuisano u Njemačku i da je izvjestan broj američkih diplomata povučen iz Tripolija.

Ko je Sem Basil?

Film koji traje dva sata, pod nazivom „Nevinost muslimana“, skrenuo je pažnju u Egiptu nakon što je jedan insert preveden na arapski i objavljen na Ju tjubu.

Sem Basil, 56-godišnji građevinski preduzetnik iz Kalifornije, kazao je da je napisao scenario, producirao i režirao film. Basil je za AP izjavio da je on izraelski Jevrejin i američki državljanin. Međutim, izraelski zvaničnici su juče kazali da nijesu čuli za Basila i da nemaju podatke da je njihov državljanin.

Basil je kazao da nije predvidio tako burnu reakciju. Govoreći preko telefona sa nepoznate lokacije, Basil koji se od juče krije, ostaje prkosan. On kaže da vjeruje da će film izložiti svijetu nedostatke islama.

"Islam je kancer, i tačka“, više puta je ponovio.

Sa druge strane, američki pastor Teri Džons, koji je razbijesnio muslimanski svijet 2010. godina planovima da spali Koran, kaže da je zaslužan za promovisanje kontroverznog filma.

On je izjavio da je riječ o satiričnom filmu o životu Muhameda i dodao da je prikazao promotivni trejler nakon što je organizovao simbolično „suđenje“ proroku. Avganistanska vlada je pokušala da spriječi izbijanje protesta.

Predsjednik Hamid Karzai osudio je film koji opisuje kao „nehuman i uvredljiv“. Tamošnje vlasti su takođe privremeno zabranile pristup Ju tjubu.

Nakon objavljivanja inserta iz filma, uslijedio je napad na američki konzulat u Bengaziju, kada su ubijeni američki ambasador Džej Kristofer Stivens i trojica zvaničnika.

U samom Bengaziju stanovnici se između sebe svađaju oko toga da li je napad bio ispravan ili ne. Jedan prolaznik je kazao novinaru Rojtersa: „Pokazali smo Italijanima 2006, a sada su Amerikanci vidjeli šta smo uradili“. On je govorio o upadu u italijansku ambasadu zbog navodne uvrede islama.

Nekoliko sati prije napada u Bengaziju, Egipćani, takođe ljuti zbog filma o Muhamedu, protestovali su ispred američke ambasade u Kairu, penjući se na zidove i cijepajući zastavu SAD, koju su na kratko zamijenili crnom, islamističkom zastavom. Policijske jedinice za suzbijanje nereda stajale su pored zidova ambasade ali su nekoliko sati dozvoljavale demonstrantima da se penju na zidove.

Međutim, izgledalo je da se demonstranti sami kontrolišu i ne prelaze određene granice. Svega 24 sata nakon napada u Egiptu i Libiji, policija je bila primorana da suzavcem rastjera ljutite demonstrante ispred ambasade SAD u Tunisu.

Proteste u Libiji, Egiptu i Tunisu izazvao je bizarni film koji je u SAD snimio Jevrejin iz Kalifornije i koji islam naziva „kancerom“. U insertima objavljenim na Ju tjubu prorok Muhamed se ismijava i opisuje kao prevarant, ženskaroš i ludak. Takođe je prikazan kako ima seksualne odnose i poziva na masakre.

Za mnoge muslimane bogohulno je objavljivati slike Muhameda a ovaj incident podsjeća na onaj kada je jedan danski dnevni list objavio karikature koje su izavale nerede na Bliskom istoku, u Africi i u Aziji 2006. u kojima je stradalo najmanje 50 osoba.

Galerija

Bonus video: