Avganistan zabranio YouTube zbog filma koji vrijeđa Muhameda

Riječ je o filmu koji je uvrjedljiv za islam i proroka Muhameda i koji je navodno bio povod da se u konzulatu u Bengaziju ubije ambasador SAD
0 komentar(a)
YouTube, Foto: Pikigeek.com
YouTube, Foto: Pikigeek.com
Ažurirano: 12.09.2012. 15:17h

Avganistanske vlasti zabranile su internet sajt YouTube kako građani ne bi mogli da gledaju "bogohulni" američki film koji je izazvao proteste u Egiptu i Libiji.

"Rečeno nam je da zatvorimo YouTube za avganistansku javnost, sve dok sa sajta ne bude skinut video snimak filma", rekao je za Rojters Aimal Mardžan, generalni direktor Odsjeka za informacione tehnologije u Ministarstvu.

Riječ je o filmu koji je uvrjedljiv za islam i proroka Muhameda i koji je navodno bio povod da se u konzulatu u Bengaziju ubije ambasador SAD.

Libija se izvinila SAD zbog ubistva ambasadora >>>

Pored američkog ambasadora, u Libiji su ubijena još tri američka službenika.

U sličnim slučajevima, ocijenjenim kao uvreda islama, ranije je u Avganistanu dolazilo do masovnih nasilnih protesta.

Protesti i napadi na američka predstavništva u Egiptu i Libiji bili su ispovocirani filmom izraelskog reditelja Sama Basila koji živi u Kaliforniji, a koji je promovisao egipatski hrišćanin, ekstremno antimuslimanski orijentisan, rođen u SAD.

Protesti su počeli pošto su djelovi filma - inače niskobudžetskog vesterna - objavljeni na internetu.

Film su, kao uvrjedljiv za islam i bogohulan, osudili Avganistan, Iran, Egipat i pokret Hezbolah u Libiji.

Dvočasovni film "Nevinost muslimana," koji je po Basilu finansiralo više od 100 jevrejskih donatora, prikazuje Muhameda kao prevaranta, koji je između ostalog odobravao zlostavljanje djece.

Muslimani smatraju da je nedopustivo da se Muhamed na bilo koji način prikazuje, a kamoli vrijeđa.

Objavljivanje karikatura proroka u jednom danskom listu izazvalo je 2005. godine žestoke demonstracije u muslimanskim zemljama.

Bonus video: