Libija se izvinila SAD zbog ubistva ambasadora

"Mi smo uz američku vladu i smatramo da je napad kukavički", kazao je Mohamed el-Megarijef
67 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 15:30h

Libija se izvinila Sjedinjenim Američkim Državama dan poslije ubistva američkog ambasadora Džej Kristofer Stivensa i trojice zvaničnika u napadu na američki konzulat u Bengaziju.

“Izvinjavamo se SAD, američkom narodu i cijelom svijetu zbog onog što se dogodilo”, kazao je na konferenciji za štampu u Tripoliju Mohamed el-Megarijef, predsjednik Američkog nacionalnog kongresa, najviše političke vlasti u zemlji.

"Mi smo uz američku vladu i smatramo da je napad "kukavički".

Američki ambasador u Libiji Džej Kristofer Stivens (J. Christopher Stevens) i još trojica američkih funkcionera ubijena su u napadu na konzulat SAD u Bengaziju, saopštio je visoki zvaničnik libijskog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Ubijen je ambasador i još trojica funkcionera", kazao je Frans presu zamjenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis al-Šaref.

Vijest o smrti američkog ambasadora na Tviteru je potvrdio i zamjenik libijskog premijera Mustafa Abu Šagur.

Ranije je saopšteno da je u napadu ultrakonzervativnih muslimana na konzulat u Bengaziju ubijen jedan američki zvaničnik, što je potvrdila i američka državna sekretarka Hilari Klinton, ali nije navedeno o kome je riječ.

Napad na konzulat u Bengaziju, kao i cijepanje američke zastave pred ambasadom u Kairu uslijedili su kao reakcija na postavljanje na internet odlomka iz filma koji vrijeđa proroka Muhameda.

Nije jasno da li su događaji u Bengaziju i Kairu povezani, kazao je za CNN saradnik za nacionalnu bezbjednost Fran Taunsend.

"Činjenica je da su se događaji zbili istog dana i da su se desili baš 11. septembra, kada se Amerikanci obilježavaju 11. godišnjicu terorističkog napada na Njujork i Vašington, u kojima je poginulo oko ti hiljade ljudi".

Uprkos nastojanjima policije i vojske da zaštiti američki konzulat, demonstanti su uspjeli da na zgradu postave ogromnu crnu zastavu sa islamskim natpisom "Nema boga do Alaha i Muhamed je naš poslanik".

Film zbog kojeg je protestovalo skoro 3.000 uglavnom ultrakonzervativnih islamista i fudbalskih navijača, napravljen je u produkciji Kopta koji žive u SAD. Video nazvao "Nevinost muslimana" je snimljen na engleskom, sa arapskim titlovima.

Napisao ga je, producirao i režirao američko-izraelski trgovac nekretninama Sam Basil, koji živi i radi u Kaliforniji.

On je za Wall Street Journal ispričao da islam smatra "rakom" društva i da je novac za snimanje filma, pet miliona dolara, prikupio zahvaljujući domacijama 100 jevreja.

Film, čiji su dijelovi postavljeni na You Tube, prikazuje Muhameda kao lažnog proroka koji ima seksualne odnose i poziva ljude koji ga okružuju na masakr.

Trejleri za film "Nevinost muslimana"

Muhameda glumi američki glumac, a tokom čitavog filma o njemu, Muhamed se predstavlja o "gad", "silovatelj" i "zlostavljač djece".

Egipat pozivana uzdržanost

Egipatska vlada osudila je danas anti-islamski film napravljen u SAD koji je izazvao proteste u Egiptu i Libiji, ocjenjujući da je "nemoralan i uvrjedljiv", ali je pozvala svoje stanovništvo na "uzdržanost".

"Ovaj film je uvredljiv za proroka i nemoralan je", navela je egipatska vlada u saopštenju i pozvala egipatski narod da "izrazi svoj bijes na uzdržan naccin".

"Svi Egipćani, muslimani, hrišćani odbacuju tu uvredu", navodi se u saopštenju koje je novinarima pročitao premijer Hišam Handil, koji je takođe izrazio žaljenje zbog sinoćnih događaja ispred američke ambasade u Kairu.

Bonus video: