SAD pokušale da zataškaju masakar 22.000 Poljaka u Katinskoj šumi

Pripadnici sovjetske tajne policije za masakr su optužili naciste, ali novi dokazi ukazuju kako to nije bilo moguće
0 komentar(a)
Katinska šuma, Foto: Warandgame.com
Katinska šuma, Foto: Warandgame.com
Ažurirano: 11.09.2012. 15:15h

U javnost su procurili dopisi iz perioda Drugog svjetskog rata koji ukazuju na činjenicu da su Sjedinjene Američke Države pokušale da zataškaju masakr u Katinskoj šumi koji se dogodio 1940. godine i u kojem su sovjetske snage ubile više od 22.000 poljskih vojnika i zatvorenika, javlja Associated Press.

Prema pisanju agencije, u čijem se posjedu nalaze sporni dopisi, američki vojnici koji su tri godine nakon masakra u Katinskoj šumi zatekli na hiljade tijela ubijenih Poljaka, slali su kodirane poruke svojim zapovjednicima.

Pripadnici sovjetske tajne policije za masakr su optužili naciste, ali novi dokazi ukazuju kako to nije bilo moguće, budući da su nacističke snage to područje okupirali tek nekoliko mjeseci prije nego što su otkrivena raspadnuta tijela poljskih vojnika i zatvorenika.

Tadašnji američki predsjednik Frenklin Ruzvelt vjerovao je priči svog najvećeg saveznika protiv Njemačke, Staljina, i nije htio da ga razljutiti informacijama koje je primio od dvojice američkih vojnika.

Osim raspadnutih tijela, vojnici su u Katinskoj šumi pronašli i brojna pisma i dnevnike, kao i čizme i uniforme žrtava, koje su bile poput novih, što je ukazivalo na činjenicu da su pogubljeni nedugo nakon što su uhvaćeni.

Bonus video: