Harec: Dejvid Kameron traži od Izraela da ne napada Iran

Netanjahuov portparol Mark Regev nije želio da komentariše te navode, a britanska ambasada u Izraelu takođe nije željela da komentariše pomenute napise
2 komentar(a)
Iran, nuklearni program, Foto: CBS
Iran, nuklearni program, Foto: CBS
Ažurirano: 11.09.2012. 09:54h

Specijalni izaslanik britanske vlade nedavno je bio u tajnoj posjeti Jerusalimu kao bi uvjerio izraelske čelnike da ne izdaju naredbu o skorašnjem napadu na nuklearna postrojenja u Iranu, objavio je danas izraelski list "Haaretz" (Harec).

Prema listu, koji se poziva na izvor iz izraelske vlade, britanski izaslanik je prije dvije nedjelje prenio ličnu poruku premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona.

Prema istom izvoru, taj visokoranigirani izaslanik sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, ministrom odbrane Ehudom Barakom, kao i sa drugim visokim izraelskim zvaničnicima kako bi im dao do znanja da se London zalaže za diplomatsko rješenje iranskog nuklearnog pitanja.

Netanjahuov portparol Mark Regev nije želio da komentariše te navode, a britanska ambasada u Izraelu takođe nije željela da komentariše pomenute napise.

Izraelski vojni avioni

Zapadne zemlje i Izrael sumnjiče Iran da pod krinkom civilnog nuklearnog programa želi da razvije atomsko oružje, što Teheran, prema ocjenama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), godinama opovrgava bez uvjerljivih dokaza.

Bonus video: