Bogdanov: Asada podržavaju mnogi koji se boje onih koji bi ga zamijenili

Moskva se protivi međunarodnoj intervenciji u Siriji i poziva Zapad i arapske zemlje da nagovore pobunjenike da prekinu borbe
56 pregleda 0 komentar(a)
Mihail Bogdanov, Bašar al-Asad, Foto: Alarabiya.net
Mihail Bogdanov, Bašar al-Asad, Foto: Alarabiya.net
Ažurirano: 11.09.2012. 07:57h

Vlast sirijskog predsjednika i dalje je "stabilna", Bašara al-Asada podržavaju brojni Sirijci strahujući od onih koji bi mogli da zauzmu njegovo mjesto, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov za francuski list "Le Figaro".

Bogdanov, koji je ujedno i izaslanik Kremlja za Bliski Istok, rekao je kako je Asad obećao Rusiji da je spreman da odstupi s vlasti ako Sirijci na izborima izaberu drugog lidera, ali nije mogao da kaže koliko je pritom sirijski predsjednik bio iskren.

"Režim je i dalje čvrst i uživa važnu podršku naroda", rekao je Bogdanov nakon susreta sa sirijskim disidentima u Parizu

Moskva se snažno protivi međunarodnoj intervenciji u Siriji i poziva Zapad i arapske zemlje da nagovore pobunjenike da prekinu borbe.

"Režim je i dalje čvrst i uživa važnu podršku naroda", rekao je Bogdanov nakon susreta sa sirijskim disidentima u Parizu.

"Ta podrška nije motivisana ljubavlju Sirijaca prema Bašaru al-Asadu, nego više strahom od onih koji bi mogli da ga naslijede", dodao je on.

Bogdanov je izjavio da je Asad obećao povlačenje sa položaja u slučaju poraza na izborima.

"To mi je lično rekao. No, ne znam koliko je bio iskren", kazao je Bogdanov.

"Ipak, sasvim jasno nam je rekao da, ako ga ljudi ne budu željeli, odnosno, ako izaberu drugog lidera - da će se povući", istakao je Bogdanov.

Bonus video: