Ban Ki Mun: Ratne zločince izvesti pred lice pravde

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas u Ženevi na procesuiranje ratnih zločinaca u Siriji
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 16:14h

Ovakvom zahtjevu generalnog sekretara UN-a se pridružila i visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj zatražila je hitnu istragu masakra u Daraji, gdje je otkriveno više od 500 tijela.

"Moramo da budemo sigurni da svako, sa obije strane, ko je počinio ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili druga kršenja ljudskih prava ili humanitarnog prava bude izveden pred lice pravde", rekao je Ban Ki Mun pred početak zasijedanja Savjeta UN za ljudska prava.

Navi Pilaj je izrazila "duboku šokiranost izvještajima o masakru u Daraji" i zatražila "momentanu i temeljnu istraga tog incidenta".

"Zahtjevam od vlade (Sirije) da nezavisnoj istražnoj komisiji (UN) obezbijedi pun i nesmetan pristup", kazala je Navi Pilaj.

Ban Ki Mun je izrazio "duboku uznemirenost zbog bombardovanja civila", kao i zbog "povećanja međuvjerskih tenzija i pogoršanja humanitarne situacije".

On je takođe osudio što su se dvije strane odlučile za silu, a ne dijalog, i pozvao sve koji su umiješani, da podrže napore novog međunarodnog izaslanika za Siriju Lahdara Brahimija, koji je juče doputovao u Kairo, prvu etapu mirovne misije nakon 18 mjeseci nasilja.

Prema podacima sirijske opozicione Opservatorije za ljudska prava, od marta 2011. godine, kada je počela pobuna protiv predsjednika Bašara Al Asada, u Siriji je poginulo više od 27.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: