SAD i Izrael: Odrediti granicu koju Iran ne smije da pređe

Izrael i Sjedinjene Države razgovaraju o potrebi da se definiše "jasna, crvena linija" koju Iran ne smije da prekorači u razvoju svog nuklearnog programa
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 16:54h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je za kanadski kanal CBC otkrio razmišljanja i predloge daljeg rješavanja iranskog nuklearnog problema.

"O tome sada razgovaramo sa Sjedinjenim Državama", rekao je premijer Izraela za CBC ali nije jasno odgovorio kakve bi akcije Vašington sproveo da odredi tu granicu koju Iran ne smije preći.

"Mislim da pitanje nije samo o sankcijama ili mjerama koje bi mogle da budu pojačane kao pritisak na Iran. To je i pitanje jasnog određivanja crte koju Iran ne smije da pređe u razvoju svojih nuklearnih kapaciteta. Ako to Iran vidi, onda postoji šansa, ne kažem garancija, već šansa da se Iranci zaustave i ne pređu tu crtu", rekao je.

Netanjahu je učestalo pozivao međunarodnu zajednicu, a na kraju i SAD, da odredi granicu kojom će spriječiti Teheran u razvoju nuklearnog oružja.

Izraelski mediji izvještavali su o rastu napetosti između američkog predsjednika Baraka Obame i Netanjahua koji je zaprijetio izraelskom vojnom intervencijom na iranska nuklearna postrojenja i bez prethodnog pristanka Vašingtona.

Vojni kompleks Parčin

IAEA traži pristup nuklearkama u Iranu

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano zatražio je danas od Irana da "bez daljeg odlaganja" omogući njenim inspektorima da posjete vojni kompleks Parčin u kome se, kako sumnjaju, izvode eksperimentalne probe neophodne za razvoj spornog nuklearnog programa.

Amano je ocijenio da će "aktivnosti" u Parčinu, a koje se tiču toga da su zvaničnici najvjerovatnije očistili kompleks od eksperimentalnih proba, imati "štetan uticaj" na istragu IAEA "ukoliko i kada do nje dođe".

"Kako god bilo, te aktivnosti traže našu pojačanu provjeru zbog koje je neophodno da imamo pristup Parčinu bez ikakvog odlaganja u cilju pojašnjavanja događaja iz tog kompleksa", rekao je Amano u Beču, na početku petodnevnog sastanka Savjeta guvernera IAEA.

Amano je prenio da su iranski zvaničnici prošlog mjeseca pismom obavijestili IAEA da su neosnovane optužbe agencije o nuklearnim aktivnostima u Parčinu, lociranom jugoistočno od Teherana.

Generalni direktor IAEA upoznao je članove Savjeta i da tokom serije susreta sa iranskim zvaničnicima od januara nije postignut nijedan "konkretan rezultat", prenio je Rojters.

"Ovo je frustrirajuće. Smatramo da je od ključnog značaja da se Iran, bez ikakvog odlaganja, angažuje i odgovori na našu zabrinutost", rekao je Amano.

Prema njegovim riječima, Iran se do sada nije dovoljno angažovao kako bi omogućio da inspektori IAEA dođu do zaključka da je sav nuklearni materijal u toj zemlji proizveden za miroljubive svrhe.

Zapadne zemlje sumnjaju da Iran pokušava da napravi nuklearno oružje, dok vlasti u Teheranu odbacuje optužbe, insistirajući da je nuklearni program namenjen isključivo za proizvodnju struje i u medicinske svrhe.

Galerija

Bonus video: