SAD: Počinje štrajk nastavnika u Čikagu

Očekuje se da će u štrajku, organizovanom prvi put nakon 25 godina, učestvovati više od 26.000 nastavnika i pomoćnog osoblja
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 10:12h

Nastavnici u državnim školama u Čikagu stupaju u štrajk jer nisu uspjeli pregovori o platama, zdravstvenim beneficijama i njihovog ocjenjivanja.

Očekuje se da će u štrajku, organizovanom prvi put nakon 25 godina, učestvovati više od 26.000 nastavnika i pomoćnog osoblja.

Obustavu rada nastavnici su najavili poslije neuspjeha višemjesečnih pregovora između gradonačelnika Rama Emanuela, školskog odbora i lidera sindikata.

Predsjednica sindikata čikaških nastavnika Karen Luis izjavila je da je sad nastupila teška situacija koju su se nadali da će izbjeći.

Među spornim pitanjima su prijedlozi školskih vlasti o standardizaciji testiranja sudenata koja bi smanjila troškove školskog sistema, kao i sistemu evaluacije rada nastavnika kojim bi za dvije godine 6.000 nastavnika ostalo bez posla

"U ovom gradu moramo drugačije da radimo stvari ako želimo da svojim učenicima pružimo obrazovanje koje zaslužuju", kazala je Luis.

Gradonačelnik Čikaga je osudio odluku sindikata da stupi u štrajk, smatrajući da je takva mjera nepotrebna i kako su dva najspornija pitanja mogla da budu riješena da su nastavljeni razgovori.

Predsjednik školskog odbora Dejvid Vitejl izjavio je da su pregovori propali uprkos tome što je odbor ponudio, kako je rekao, fer i odgovoran ugovor koji bi ispunio većinu zahtjeva sindikata.

Među spornim pitanjima su prijedlozi školskih vlasti o standardizaciji testiranja sudenata koja bi smanjila troškove školskog sistema, kao i sistemu evaluacije rada nastavnika kojim bi za dvije godine 6.000 nastavnika ostalo bez posla.

Pregovori su se vodili i oko pitanja povećanja plata i povišica na osnovu obrazovanja i iskustva nastavnika.

Kada je Emanuel prošle godine izabran za gradonačelnika Čikaga, školski sistem se suočavao sa 700 miliona dolara budžetskog manjka, i ubrzo je ukinuo odluku o povećanju plata nastavnika za četiri odsto.

Galerija

Bonus video: