Poslije 24 godine dokazala da je živa

Indijac dostavio lažnu smrtovnicu supruge kako ne bi mogla da mu uzme dio imovine
4 komentar(a)
indija, Foto: Casualweddingdresses.net
indija, Foto: Casualweddingdresses.net
Ažurirano: 10.09.2012. 07:35h

Ovo je priča o Ašrafi Devi, ženi iz Indije koja se udala sa 12, rodila dijete sa 19, koju je u 24-oj godini napustio suprug i koja je u 40-oj godini proglašena preminulom.

Danas 64-godišnja Ašrafi Devi borila se 24 godine kako bi dokazala da je živa, a njeni napori su se konačno isplatili u maju, kada je seoski sud potvrdio da je ona zaista živa.

Roditelji Ašarfi Devi udali su je 1960. za Rama Džanama Singa, farmera iz sela Barun u okrugu Rohtas u sjevernoj državi Bihar, navodi se u članku BBC-a.

U ruralnoj Indiji, vjenčanja gotovo nikada nisu prijavljena i Ašarfi Devi nema nijedan dokument koji može potvrditi njenu udaju.

Ono čega se veoma dobro sjeća su njena radost jer je bila obučena u jarko crveni sari i pjesme iz indijskih filmova koji su odzvanjali sa jednog zvučnika koji je stajao na kamionu za drva, parkiran ispred sojenice njenih roditelja.

Šok

Njena radost, međutim, nije bila dugog vijeka.

Brzo nakon vjenčanja, otkrila je da je druga supruga svog muža – Ram Džanam Sing bio je udovac, čija je prva supruga Džalakia Devi umrla malo prije drugog vjenčanja.

Ašarfi Devi je sa 19 godina rodila djevojčicu.

Međutim, suprug je do tada počeo fizički i psihički da je zlostavlja.

„Suprug nas je napustio četiri godine pošto se kćerka rodila, pa smo prešli da živimo kod mojih roditelja“, rekla je Devi za BBC.

Ašarfi Devi je kasnije udala kćerku Bimlu Devi za prodavca povrća Anila Kumar Singa, a vjenčanje su platili njen otac i brat.

Međutim, za Ašarfi Devi svijet se počeo rušiti kada je otkrila da je suprug dostavio njenu lažnu smrtovnicu savjetu opštine Sasarama, te da je sebi našao treću suprugu.

Smrtovnica je izdata 30. decembra 1998.

„U 40-oj godini su me, zvanično, proglasili mrtvom“, govori uzrujana Ašarfi Devi.

Usamljenička bitka

Indijac dostavio lažnu smrtovnicu supruge kako ne bi mogla da mu uzme dio imovine

Zatim je započela dugu borbu kako bi dokazala da je živa.

Obraćala se policiji, političarima i sudovima.

„Kucala sam na sva vrata, od policije do suda, ali niko nije mogao zvanično da dokaže da sam živa. Bila sam skrhana“, dodala je Devi.

Kako bi nastavila bitku, Ašarfi se sa kćerkom i zetom preselila u jednu kolibu jedva pola kilometra udaljenu od doma njenog supruga.

Ašarfi ističe da je dobijala prijetnje od supruga i njegove nove supruge, Subago Devi.

„Čak je uspio da me pošalje u zatvor, nakon što me je upleo u slučaj lažne krađe 1993-94“, tvrdi ona.

„Nakon što je zvanično dokazao da sam mrtva, prebacivao je svu svoju imovinu na ime treće supruge“.

U trenutku očajanja, prošle godine podnijela je peticiju seoskom savjetu, u kojoj tvrdi da je i dalje živa.

Članovi savjeta su osam mjeseci proučavali dokaze i u maju su pozvali Ašarfi Devi, njenog supruga i članove porodice, mještane, lokalnu policiju, državne službenike i novinare kako bi saopštili presudu.

„Poslije analiziranja svih činjenicima i dokaza, seoski savjet je ispunio pravdu Ašarfi Devi time što je objavio da je ona živa“, rekao je starješina savjeta Sandja Sinha.

Odluka savjeta vratila je spokoj Ašarfi Devi. „Sada imam dokumenta koja dokazuju moje postojanje. Nisam preminula“.

„Ovo je kao da se moja majka ponovo rodila“, ističe Bimla Devi.

Međutim, njen suprug Ram Danam Sing i dalje negira njeno postojanje.

„Ašarfi Devi umrla je 1988,“ rekao je Sing. „Ne znam zašto ova žena tvrdi da je moja supruga. Pitajte nju, šta drugo da vam kažem?”

Bonus video: