U MAJDUGURIJU

Izbori u Nigeriji: Eksplozije pred otvaranje birališta

Nigerijci danas biraju predsjednika poslije sedmodnevnog odlaganja izbora što je pojačalo tenzije u tijesnoj trci između sadašnjeg predsjednika Muhamadua Buharija i njegovog glavnog protivnika Atikua Abubakara
531 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Majdugurija, Foto: Reuters
Detalj iz Majdugurija, Foto: Reuters

Nekoliko eksplozija odjeknulo je jutros u Majduguriju, na sjeveroistoku Nigerije, nekoliko sati pred otvaranje birališta za predsjedničke i parlamentarne izbore.

Stanovnici Majdugurija rekli su da je jutros oko 6.00 odjeknulo nekoliko eksplozija, čiji je uzrok još nepoznat.

Taj grad je ranije bio na meti napada islamističke grupe Boko haram.

Nigerijci danas biraju predsjednika poslije sedmodnevnog odlaganja izbora što je pojačalo tenzije u tijesnoj trci između sadašnjeg predsjednika Muhamadua Buharija i njegovog glavnog protivnika Atikua Abubakara.

Poslije iznenadnog odlaganja izbora iz logističkih razloga samo nekoliko sati prije najavljenog otvaranja birališta, gotovo 84 miliona glasača su pozvani da danas izađu na izbore.

Pored predsjednika bira se i 360 članova donjeg doma parlamenta i 109 članova Senata.

Nigerijci danas biraju predsjednika poslije sedmodnevnog odlaganja izbora što je pojačalo tenzije u tesnoj trci između aktuelnog predsjednika Muhamadua Buharija i njegovog glavnog protivnika Atikua Abubakara.

Poslije iznenadnog odlaganja izbora iz logističkih razloga samo nekoliko sati pijre najavljenog otvaranja birališta, gotovo 84 miliona glasača su pozvani da izađu na izbore danas od 8.00 ujutro.

Pored predsjednika bira se i 360 članova donjeg doma parlamenta i 109 članova Senata.

Rekordan broj od 23.000 kandidata u trci je za različite položaje ali glavni duel se odigrava između aktuelnog predsjednika Buharija kandidata Kongresa naprednjaka (APC) i njegovog protivnika iz Demokratske narodne partije (PDP) Atikua Abubakara koji se nadmeću za predsjedničku funkciju.

Muhamadu Buhari (76) traži drugi mandat da bi završio svoja dva prioritetna cilja na osnovu kojih je već izabran 2015. godine. To je da konačno završi sa ekstremističkom pobunom Boko Harama i sa uvreženom korupcijom u zemlji.

Naspram njega 72-godišnji Atiku Abubakar, bivši potpredsjednik (1999-2007) i bogati biznismen mogao bi da izgleda kao potencijalni spasilac u ekonomskim krugovima, iako je pogođen brojnim optužbama za korupciju.

Nigerija je najmnogoljudnija afrička zemlja sa 190 miliona stanovnika, najveća afrička privreda i najveći izvoznik nafte, zbog čega su izbori vrlo važni za stabilnost regiona.