Klinton: Nema potrebe za novom rezolucijom UN, Asad će je ignorisati

"Nema smisla donositi rezoluciju bez posljedica za Damask jer smo se već nekoliko puta uvjerili da Asad nastavlja da napada vlastiti narod"
2 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Telegraph
Hilari Klinton, Foto: Telegraph
Ažurirano: 09.09.2012. 13:14h

Nova rezolucija UN o Siriji koja ne sadrži nikakve posljedice za Damask nije potrebna, jer bi je sirijski predsjednik Bašar al-Asad ignorisao, kazala je američka državna sekretarka Hilari Klinton u Vladivostoku.

Klinton je na marginama samita APEC-a rekla da je spremna da radi sa Moskvom na novoj rezoluciji o Siriji, ali je upozorila da će SAD vršiti jači pritisak u cilju okončanja Asadovog režima ako ta rezolucija bude "meka" prema zvaničnom Damasku.

"Nema smisla donositi rezoluciju bez posljedica za Damask jer smo se već nekoliko puta uvjerili da Asad nastavlja da i dalje napada vlastiti narod", kazala je Klinton novinarima posljednjeg dana samita APEC-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao u subotu da će Moskva krajem septembra od Savjeta bezbjednosti UN tražiti da odobri sporazum iz Ženeve kojim su postavljena načela političke tranzicije za Siriju, a koji je postignut 30. juna.

Bonus video: