SAD: Bitka Obame i Romnija za ljubičaste države

Favorizovanje tih nekoliko država je posljedica specifičnog izbornog zakona, pošto ishod ne određuje ukupan broj glasova, nego broj elektora koje kandidati dobijaju u svakoj državi
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 07:10h

U središtu kampanje za američke predsjedničke izbore nalazi se nekoliko saveznih država koje štabovi aktuelnog stanara Bijele kuće Baraka Obame i njegovog republikanskog protivkandidata Mita Romnija zasipaju političkim oglasima.

Obama i Romni oglašavanjem i ličnim prisustvom na skupovima najviše pažnje posvećuju biračima u Ajovi, Ohaju, Floridi, Koloradu, Viskonsinu i Virdžiniji, zbog čega se te države zovu "betlgraund stejts" (bojna polja), ali su usljed svoje izborne kolebljivosti najpoznatije pod imenom "sving stejts".

Favorizovanje tih nekoliko država u kampanji je posljedica specifičnog izbornog zakona - Amerikanci predsjednika tradicionalno biraju u utorak između 2. i 8. novembra posrednim glasanjem, a ishod ne određuje ukupan broj glasova, nego broj elektora koje kandidati dobijaju u svakoj državi po principu "pobjednik nosi sve".

Istorija dosadašnjih izbora pokazuje da su glasači u pojedinim saveznim državama čvrsto opredijeljeni za kandidata demokrata - plave države ili kandidata republikanaca - crvene države. U jednom broju država ne postoji, međutim, čvrstvo opredjeljenje birača, pa se tako "sving stejts" nazivaju i ljubičaste države.

Svaka država daje elektora koliko ima članova Predstavničkog doma i senatora u Kongresu, tako da najmnogoljudnije države imaju i najviše elektora - Kalifornija 55, Teksas 38, Njujork 29, Florida 29, Ilionis 20, Pensilvanija 20, dok države s malim brojem stanovnika poput Aljaske, Delavera, Montane i Vermonta imaju po tri elektora.

Zbog svoje veličine, Florida s 29 elektora, Ohajo s 18 i Virdžinija s 13 posebno su važne štabovima predsjedničkih kandidata, mada se ne zanemaruju ni Viskonsin s 10, Kolarado s devet, Ajova sa šest i Nju Hempšir sa četiri elektora.

Barak Obama

Pored ovih "sving stejts", postoji još 10-ak država u kojima nije izvjesna pobjeda nekog od kandidata, ali se smatra da su naklonjene jednom od njih - Pensilvanija, Mičigen, Minesota i Nju Meksiko Obami, a Sjeverna Karolina, Indijana, Misuri i Arizona Romniju.

Pošto elektora ima ukupno 538, za pobjedu je potrebno obezbijediti 270 elektora. Konačna lista "sving država", međutim, ne postoji, i različiti američki mediji daju različit spisak, ali se Florida, Ohajo, Ajova, Virdžinija i Nju Hempšir uglavnom smatraju odlučujućim.

Prema računicama Njujork tajmsa (The New York Times) i Vašington posta (The Washington Post), Obama može da računa na 237 elektora, Romni na 206, a u igri je još 95. Liberalni portal Hufington post (Huffington post), Obami daje 247, a Romniju 191 uz 100 neopredijeljenih elektora.

Vol stri džornal (Wall Street Journal) takođe Obami daje prednost s 221 elektorom, dok Romniju daje 170, uz 147 neopredijeljenih. CNN Obami daje 237, Romniju 191, uz 110 neopredijeljenih.

Mit Romni

Prema portalu Politiko (Politico), Obama dobija 221, a Romni 191 elektora, uz 126 neopredijeljenih, ali se na osnovu dosadašnjih istraživanja javnog mnjenja prognozira da će Obama pobijediti s 332 glasa, dok će Romni dobiti 206.

Politiko je do ovog ishoda došao na osnovu prosječnih podataka više istraživanja prema kojima će Obama pobijediti u Koloradu, Floridi, Ajovi, Mičigenu, Nevadi, Nju Hemširu, Ohaju, Virdžiniji i Viskonsinu, dok će Romni pobijediti samo u Sjevernoj Karolini. Treba, međutim, imati u vidu da su rezultati istraživanja za sporne države u granicama statističke greške.

Njujork tajms navodi da je Obama pobijedio na Floridi 2008, ali da mu reizbor otežava i dalje loša ekonomska situacija, mada s druge strane, ni Romni nema jasnu prednost u toj državi pošto glasači porijeklom sa Kube ili Portorika, kojih ima dosta u centralnom dijelu Floride, naginju Obami.

Svakako jedna od najbitnijih država za pobjedu je Ohajo, čiji su glasači na prethodnih 12 izbora redom birali pobjednika. Iako je veliki dio te države i dalje konzervativan, poboljšanje tamošnjih ekonomskih prilika, kao i prošlogodišnje izjašnjavanje na kojem je odbijeno ograničavanje kolektivnih prava radnika, predstavlaju razlog za brigu republikanaca, navodi Njujork tajms.

O značaju "sving stejts" za izbore ukazuje i predizborni marketing. Američki mediji ocjenjuju da se u tim državama ne može živjeti od političkih oglasa, dok se u državama u kojima je, prema anketama, neki od kandidata dobio znatnu prednost, političke reklame praktično povučene iz programa.

Pošto su SAD podijeljene u više vremenskih zona, ishod izbora će biti poznat prije završetka glasanja u zapadnim saveznim državama. Pobjeda jednog od kandidata u Floridi, Virdžiniji i Ohaju, u kojima se glasanje završava do 20 časova, mogla bi da bude dobar pokazatelj konačnog rezultata pošto te tri države nose 60 elektora.

Galerija

Bonus video: