Kanada zatvara ambasadu u Iranu

Kanadska vlada je danas saopštila da zatvara ambasadu u Teheranu i pogoršava diplomatske odnose sa Iranom
0 komentar(a)
Kanada, zastava, Foto: Wikipedia
Kanada, zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.09.2012. 16:47h

Kao razlog ovakvog poteza zvanična Otava navodi da vlada Irana obezbjeđuje vojnu pomoć sirijskom režimu.

Kanadski ministar spoljnjih poslova Džon Berd rekao je danas da će kanadska ambasada u Teheranu odmah biti zatvorena, a iranskim diplomatama u Kanadi dat je rok od pet dana da napuste zemlju.

Berd, ministar u trenutnoj kanadskoj konzervativnoj vladi koja je čvrst saveznik Izraela, rekao je da je Iran trenutno najveća prijetnja po globalni mir i bezbjednost u svijetu.

"Iranski režim obezbjeđuje sve veću vojnu pomoć režimu sirijskog predsjednika Bašara el Asada. On odbija da postupa po rezolucijama UN u vezi sa svojim nukelarnim programom. On rutinski prijeti Izraelu i učestvuje u rasističkoj, antisemitskoj retorici i podstiče na genocid", rekao je Berd u saopštenju.

On je dodao da je Iran među zemljama koje "najviše na svijetu krše ljudska prava, i pruža utočište i materijalnu podršku terorističkim grupama". Berd je takođe izrazio zabrinutost za bezbjednost diplomata u Teheranu, poslije nedavnih napada na britansku ambasadu u iranskoj prijestonici. Šef kanadske diplomatije je pozvao Kanađane da izbjegavaju da putuju u Iran.

Bonus video: