Podmetnuti dokazi

Pakistan: Oslobođena djevojčica optužena za bogohuljenje

Sudija je, izričući presudu pred ispunjenom sudnicom, precizirao da je odobreno puštanje na slobodu Rimše Masih uz isplatu dvije rate kaucije od po 5.200 američkih dolara
0 komentar(a)
Pakistanka, bogohuljenje, Foto: Cbsnews.com
Pakistanka, bogohuljenje, Foto: Cbsnews.com
Ažurirano: 07.09.2012. 09:59h

Pakistanski sud odobrio je puštanje na slobodu uz kauciju hrišćanske djevojčice koja je optužena za bogohuljenje nakon što je spalila papire sa stihovima Kurana.

Sudija Muhamed Azam Kan naredio je puštanje na slobodu uz kauciju Rimše Masih, koja je 16. avgusta uhapšena u siromašnom kvartu Islamabada pod optužbom da je spalila papire sa stihovima Kurana, javila je agencija Frans pres.

Sudija je, izričući presudu pred ispunjenom sudnicom, precizirao da je odobreno puštanje na slobodu Rimše Masih uz isplatu dvije rate kaucije od po 5.200 američkih dolara.

Borci za ljudska prava su se usprotivili zatvaranju djevojčice, nakon što je u subotu pakistanska policija uhapsila muslimanskog sveštenika Hafiza Mohameda Kalida Kistija zbog navodnog podmetanja dokaza.

Njegov zamjenik i dvojica pomoćnika su objelodanili da je Kisti ubacio djelove Kurana u sagoreli papir koji mu je donijet nakon što ga je djevojčica spalila.

Prema strogim pakistanskim zakonima o bogohuljenju, za vrijeđanje proroka Muhameda predviđena je smrtna kazna, dok osoba koja oskrnavi tekst Kurana rizikuje kaznu doživotnog zatvora.

Borci za zaštitu ljudskih prava u više navrata su pozivali Pakistan da reformiše svoje zakone o bogohuljenju, navodeći da se oni često zloupotrebljavaju zbog ličnih osveta.

Preporučujemo za Vas