Kratka istorija Sjeverne Koreje - Izolovana, siromašna i opasna zemlja

Kim Džong Un će se u Singapuru 12. juna sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, što će biti prvi susret čelnika dvije država u istorjii
2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2018. 09:26h

Dvije Koreje nastale su nakon Drugog svjetskog i uoči Hladnog rata. Od 1910. pa sve do japanskog poraza u Drugom svjetskom ratu 1945. cijelo Korejsko poluostrvo bilo je pod okupacijom japanskih snaga.

Zatim je zbog sukoba Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza oko zona interesa, podijeljen na sjeverni dio pod kontrolom Moskve i južni pod kontrolom Vašingtona, prenosi agencija Hina.

Devetog septembra 1948. na sjeveru je rođena Demokratska Republika Koreja, predvođena pripadnikom Radničke partije Koreje i bivšim gerilcem Kim Il Sungom. Taj datum se svake godine slavi kao sjevernokorejski državni praznik.

Prvi Kim, takozvani "vječni vođa", vladao je Sjevernom Korejom željeznom rukom četiri i po decenije, prvo kao premijer, a zatim kao predsjednik. Radnička partija je svo to vrijeme ostala jedina politička stranka u državi.

Ključni trenutak u odnosima dvije Koreja bio je napad Sjevera na Jug 1950. godine i rat koji će trajati iduće tri godine. Jug se odbranio, ali je sukob stvorio do sada nepremostivi razdor među susjedima. Nikada nisu potpisali mirovni sporazum, a njihova utvrđena, neprohodna granica ostala je fizički podsjetnik neprijateljstva.

Kim Džong Il preuzeo je vlast 1994. nakon očeve smrti, dobivši u nasljeđe nerazvijenu državu, dodatno izolovanu nakon pada Sovjetskog Saveza i završetka Hladnog rata. Tada je Kina ostala jedini veliki saveznik Pjongjanga. Kim Džong Il je preminuo u decembru 2011., nakon čega na čelo države sa 25 miliona ljudi dolazi njegov sin Kim Džong Un.

Vjeruje se da je treći Kim u doba preuzimanja vlasti bio u kasnim dvadesetim.

Osnažio je raketni i nuklearni program i tenzije sa međunarodnom zajednicom podigao do maksimuma prije ego se na samitu sa južnokorejskim predsjednikom Moonom Džae Inom 27. aprila odlučio na iznenađujuću diplomatsku odluku o denuklearizaciji.

Kim će se u Singapuru 12. juna sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, što će biti prvi susret čelnika dvije država u istorji.

Bonus video: