PODACI WAN-IFRA

Rekordan broj čitalaca novina, a prihodi od oglasa sve manji

Ukupni prihodi od novinskog oglašavanja u svijetu 2007. iznosili su 101,8 milijardi eura, a u 2011. su pali na 60,4 milijarde
52 pregleda 0 komentar(a)
novine, Foto: Shuterstock
novine, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 23.02.2019. 09:41h

Godina 2011. bila je u svijetu rekordna po broju čitalaca novina, ali su novine u isto vrijeme zabilježile pad prihoda od oglasa, objavljeno je na godišnjem kongresu svjetskog udruženja novinskih izdavača WAN-IFRA koji se država u Ukrajini.

Kako prenosi agencija APA, na kongresu je zaključeno da nedostatak prihoda od oglašavanja u štampanim izdanjima novina nije moguće nadoknaditi oglašavanjem na internetu.

Novine u svijetu samo 2,2 odsto zarade od oglašavanja ostvaruju oglasima na internetu.

Ukupni prihodi od novinskog oglašavanja u svijetu 2007. iznosili su 101,8 milijardi eura, a u 2011. su pali na 60,4 milijarde.

"Nije problem u nedostatku čitalaca. Imamo publiku. Izazov se prije svega nalazi u tome kako pronaći uspješne poslovne modele za digitalnu eru", rekao je Lari Kilman, zamjenik glavnog sekretara WAN-IFRA.

Ukupno više od 2,5 milijarde odraslih dnevno čita neko štampano izdanje novina, a više od 600 miliona čitaju vijesti u digitalnom obliku.

U 2011. prodato je dnevno 512 miliona novina, što je za 1,1 odsto više nego godinu ranije. Taj rast postignut je prvenstveno zahvaljujući rastu čitalaca u Aziji i na Bliskom istoku, tvrde iz udruženja.

WAN-IFRA je na godišnjem kongresu dodijelio i "Zlatno pero slobode", nagradu za slobodu štampe, koja je pripala meksičkoj novinarki Anabel Hernandez.

Nagrada joj je dodijeljena za hrabro izvještavanje o povezanosti narkomafije i politike u njenoj zemlji