Partija u Kini ne prašta "ferari"

Kineski zvaničnik razriješen dužnosti nakon izvještaja da mu je sin učestvovao, a možda i stradao, u saobraćajnoj nesreći
0 komentar(a)
Ling Đihua, Foto: Scmp.com
Ling Đihua, Foto: Scmp.com
Ažurirano: 03.09.2012. 20:06h

Smjenu rukovodstva u Kini koja se dešava jednom u deset godina pogodili su izvještaji o novom skandalu nakon što je visoki saveznik predsjednika Hu Đintao razriješen dužnosti pošto su izvori kazali da je njegov sin učestvovao u saobraćajnoj nesreći luskuznim sportskim automobilom.

Automobil – marke „ferari“ po nekim izvorima – sudario se u Pekingu 18. marta što je novi udarac za Komunističku partiju, koja ne želi da ostavlja utisak da djeca vodećih partijskih zvaničnika žive raskošno i vode živote koji nemaju dodirnih tačaka sa onima širokih narodnih masa, kazali su izvori.

Ovu zemlju je već potresao najveći politički skandal u posljednje dvije decenije – otpuštanje Bo Silaja, ambicioznog političara čija je supruga nedavno osuđena na uslovnu smrtnu kaznu zbog ubistva britanskog ambasadora u slučaju koji se takođe vrti oko novca i uticaja.

U automobilskoj nesreći, čiji su detalji i dalje misteriozni, navodno je učestvovao sin Ling Đihua, 55, za kojeg su mediji objavili da je tokom vikenda smijenjen sa funkcije šefa partijskog Generalnog kabineta Centralnog komiteta.

Hu Đintao

To je veoma uticajna funkcija, a Ling je veoma blizak sa Huom. Ling nije bio dostupan za komentar. On je trebalo da bude unaprijeđen u Politbirou i da postane šef Organizacionog odsjeka, koji nadgleda imenovanje i otpuštanje visokih zvaničnika, tvrde izvori za Rojters.

"Centralno rukovodstvo je odlučilo da je skandal oko incidenta previše ozbiljan da bi dozvolili unapređenje Ling Đihua, a Hu Đintao se nije mogao usprotiviti", kazao je jedan penzionisani stranački zvaničnik.

Izvori bliski rukovodstvu su kazali da je troje mladih ljudi bilo u automobilu u trenutku nesreće, uključujući i Lingovog sina koji je u 20-im godinama.

Najmanje jedna od tri osobe je stradala, ali je identitet žrtve i dalje nepoznat. Jedan izvor i novinar koji je nekada radio za stranačke novine kazali su da je u sudaru stradao upravo Lingov sin, a izvor je dodao da mu je u smrtovnici promijenjeno ime kako bi se sakrio njegov identitet.

„Saut čajna morning post“ je prvi objavio priču o navodnom zataškavanju navodeći da je prezime Lingovog sina promijenjeno u Đia“. Ovaj list je objavio da je njegovo pravo ime Ling Gu.

Drugi izvor sa vezama u rukovodstvu kazao je da u sudaru nije stradao Lingov sin. „Saut čajna morning post“ je objavio da su dvije žene, jedna u davedesetim a druga u tridesetim godinama, teže povrijeđene. Vlast u Pekingu i policija su odbili da komentarišu ove tvrdnje.

Jedna poslovna žena kazala je da je Ling kritikovan od strane ostalih lidera, uključujući i bivšeg predsjednika Đianga Cemina, zbog pokušaja da zataška nesreću.

Rojters piše da je automobilska nesreća prvi put privukla interesovanje u martu, kada je „Global tajms“, objavio da je informacija o nesreći izbrisana sa Interneta.

To je podstaklo sumnje u vezi sa identitetom stradalih i pokrenulo internet oluju, međutim cenzori kineske vlade su izbrisali sve postove u kojima se pominje automobilska nesreća i blokirali sve pretrage u kojima se pominju riječi riječi „ferari“, „mali Ling“ i „princ Ling“.

Bonus video: