Rudare u Južnoj Africi nije ubila policija, nego kolege rudari?

"Policija je pucala, ali su ih napali demonstranti koji su bili naoružani, tako da je danas 270 osumnjičenih optuženo za ubistva"
66 pregleda 4 komentar(a)
Marikana, ubistvo rudara, Foto: Reuters
Marikana, ubistvo rudara, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2012. 12:57h

Uhapšeni rudari rudnika Marikana u Južnoafričkoj Republici, gdje su prije dvije sedmice ubijena 34 rudara, u petak su optuženi za ubistvo svojih kolega, mada su mediji više puta do sada izvještavali da je rudare pobila policija dok su štrajkovali zbog malih zarada.

"Sud je danas optužio sve rudare za ubistvo, u skladu s važećim zakonom", rekao je portparol tužilaštva Frank Leseniego.

"Policija je pucala, ali su ih napali demonstranti koji su bili naoružani, tako da je danas 270 osumnjičenih optuženo za ubistva", rekao je on.

U sukobima u rudniku platine ubijeno 36 osoba >>>

Za smrt rudara u Marikani kriv - zec? >>>

Leseniego je dodao da će detalji za optužnice biti saopšteni kada sud bude odlučivao da li će uhapšeni moći da se brane sa slobode, uz plaćanje kaucije.

U rudniku Marikana je, piše Al Džazira Balkan, prvo došlo do sukoba između dominantnog Nacionalnog sindikata rudara i Udruženja rudara i građevinskih radnika oko članstva, da bi spor prerastao u štrajk za veće zarade.

Rudari, koji trenutno zarađuju između 480 i 605 dolara mjesečno, tražili su povećanje plate na 1.500 dolara, a rukovodstvo kompanije Lonmin, trećeg po veličini rudnika platine u svijetu, taj štrajk je proglasilo nelegitimnim i zatražilo da se zaposleni vrate na posao.

Okolnosti koje su dovele da policija 16. augusta otvori vatru na rudare i dalje su nejasne, mada očevici navode da se pucnjava dogodila kada je grupa štrajkača, od kojih su neki nosili palice i mačete, krenula da probije policijski kordon.

Policija, koja je bila naoružana automatskim naoružanjem, ispalila je tada na desetine hitaca na okupljene. Ubijena su 34 rudara i najmanje 78 je povrijeđeno u nasilju koje je uslijedilo.

To je bio najteži oblik policijskog nasilja u Južnoj Africi otkad je okončana vladavina aparthejda 1994. godine.

Bonus video: