KVALITETNA GRADNJA

Za dvije godine, u Kini se srušilo osam mostova. Vlast optužuje vozače

"Korupcija. To je prvo što mi pada na pamet. Ne moramo previše da razmišljamo"
66 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2012. 12:42h

Otvarenje mosta Jangmingtan u gradu Harbinu na sjeveroistoku Kine, u novembru prošle godine, lokalne vlasti su pozdravile kao veličanstven uspjeh. MOst dužine 14,5 kilometara koštao je skoro 300 miliona dolara.

Procijenjeno je da će njegova izgradnja trajati tri godine, ali je most završen za godinu i po.

Tokom izgradnje mosta, govorio je tada partijski sekretar kompanije za izgradnju Jang Kvinguei, "mnogi drugovi nisu kući dolazili godinu dana, nisu uzeli nijedan slobodan vikend".

Mostu Jangmingtan prošle sedmice su popustili temelji, srušen je prilazni dio mosta. Četiri kamiona su pala na ulicu ispod, poginulo je troje ljudi, a pet ih je povrijeđeno.

Vlasti su najprije optužile vozače, tvrdeći da su pretovarili kamione. Ipak, piše T-portal, zbog velikog broja urušavanja građevina u Kini, najveći broj ljudi stvarnog krivca vidi u korupciji.

Mostu Jangmingtan prošle sedmice su popustili temelji, srušen je prilazni dio mosta. Četiri kamiona su pala na ulicu ispod, poginulo je troje ljudi, a pet ih je povrijeđeno

Nakon urušavanja mosta u Harbinu, objavljeno je više od dva miliona poruka na Sina Weibou, kineskoj verziji Twittera.

"Korupcija. To je prvo što mi pada na pamet. Ne moramo previše da razmišljamo", napisala je Zeo Niu, brucoš iz Harbina, čija tetka vodi građevinsku kompaniju u centralnoj Kini.

Ona navodi da je uobičajeno da se tokom izgradnje koriste nekvalitetni materijali, dok se istovremeno naplaćuje prvoklasna sirovina.

Problem je u Kini započeo 90-ih godina, uporedo sa tržišnom reformom i usponom građevinske industrije.

Zu Lijia, profesor na Kineskoj akademiji u Pekingu, kaže da je namještanje tendera pravilo i da mehanizmi kontrole nisu na snazi.

Najgori slučaj urušavanja desio se 2008, kada je jaki zemljotres pogodio pokrajinu Sičuan. Samo u jednoj školi poginulo je 700 djece.

Najgori slučaj urušavanja desio se 2008, kada je jaki zemljotres pogodio pokrajinu Sičuan. Samo u jednoj školi poginulo je 700 djece

Iako je urušavanje mosta Jangmingtan izazvao talas reakcija u Harbinu, malo je onih koji su o tome spremni da razgovaraju sa stranim novinarima. Čovjek koji se preziva Zang, dizajner namještaja, progovorio je uprkos strahu da će biti u nemilosti lokalnih vlasti.

On smatra da će se urušavanja nastaviti jer nema načina da se vlast pozove na red.

"Civilno društvo u Kini nije dovoljno snažno", rekao je Zang.

"Previše je fragmentirano i preslabo, ne može da natjera partiju na promjene."

Galerija

Preporučujemo za Vas