Knjiga o ubistvu Bin Ladena uznemirila duhove, moguća tužba protiv autora

"Najtraženiji svjetski terorista bio je nenaoružan i već mrtav, prostrijeljene glave, kada su američki komandosi ušli u spavaću sobu"
74 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2012. 09:56h

Knjiga "No Easy Day", specijalca američke mornarice o okolnostima ubistva nekadašnjeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena, donosi priču koja je u suprotnosti sa zvaničnom verzijom događaja i već sad izaziva pažnju američke javnosti, iako se knjiga još nije pojavila u prodaji.

U knjizi, koju je portal Huffington Post dobio na uvid, specijalac mornarice (Navy SEAL) koji je učestvovao u napadu na kompleks u pakistanskom Abotabadu u kojem se sakrivao Bin Laden, kaže da je najtraženiji svjetski terorista bio nenaoružan i da je već bio mrtav, prostrijeljene glave, kada su američki komandosi ušli u spavaću sobu, prenosi T-portal.

"Dok su se specijalci peli uskim stepeništem, predvodnik je vidio nekoga kako viri sa vrata", piše marinac koji koristi pseudonim Mark Oven, iako je njegov stvarni identitet u međuvremenu otkrio Fox News.

SAD: Ubijen Osama bin Laden >>>

Obama i saradnici u Bijeloj kući pratili prenos ubistva Bin Ladena >>>

"Bili smo manje od pet stepenica do vrha kad sam čuo prigušene pucnjeve. Tup, tup", piše Oven.

"Sa svog položaja nisam mogao da vidim da li je meta pogođena. Čovjek je nestao u mračnoj sobi".

Kad su specijalci ušli u sobu, vidjeli su dvije žene kako nariču nad mrtvim Bin Ladenom. Uprkos brojnim tvrdnjama da je Bin Laden imao oružje i pružao otpor pri ulasku specijalaca u sobu, on nije bio naoružan. Smrtno je ranjen prije njihovog ulaska u sobu, piše Oven.

"Iz lobanje su mu curili krv i mozak" i još se trzao, piše Oven.

Dok je Bin Laden bio u agoniji "uperili smo oružje u njegova prsa i ispucali nekoliko metaka", piše Owen, govoreći o sebi i još jednom specijalcu.

"Meci su se zarili u njega, prikovavši mu tijelo za pod i ostao je nepomičan".

Nakon ubistva bin Ladena, hotelijeri u Abotabadu trljaju ruke >>>

Ubistvo bin Ladena: Amerikanci sa Marsa, Evropljani sa Venere >>>

Prema zvaničnoj američkoj verziji događaja, na Bin Ladena se pucalo tek nakon što se vratio u sobu, jer su specijalci mislili da je posegao za oružjem.

Pretražujući Bin Ladenovu urednu sobu, Oven je pronašao AK-47 i pištolj Makarov, ali bez municije.

"Nije uopšte pripremio bilo kakvu odbranu, nije namjeravao da se bori", piše Oven.

On u knjizi navodi da je o napadu izneseno mnogo pogrešnih informacija. Također, Owen navodi da se specijalci nisu našli na udaru vatre kad su ulazili u kompleks, da nije bilo 40-minutne borbe i da Bin Laden apsolutno "nije imao vremena da nas pogledati u oči".

Skrovište Bin Ladena u Abotabadu

Portparol Bijele kuće Tomi Vajetor nije želio da komentariše neslaganja između sadržaja iznesenog u knjizi i zvanične verzije događaja, a vojni činovnici upozoravaju da izdavač nije dao knjigu Pentagonu na provjeru da li sadrži povjerljive informacije, što je uoubičajeni postupak u takvim situacijama i da bi moglo doći do tužbi ako sadržaj knjige na bilo koji način ugrožava nacionalnu bezbjednost.

Sve je to samo povećalo potražnju za knjigom, koja se zbog broja porudžbina našla na vrhu liste na Amazonu i kod drugih prodavača, zbog čega je planirano puštanje u prodaju sedam dana ranije - umjesto 11.09, knjiga će se pojaviti na tržištu 4. septembra.

Bonus video: