Svjetska banka: Suša u SAD i Evropi diže cijenu hrane

"Cijene hrane znatno su porasle i prijete zdravlju i dobrobiti miliona ljudi", rekao je predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim
6 komentar(a)
Suša Balkan, Foto: Beta
Suša Balkan, Foto: Beta
Ažurirano: 31.08.2012. 09:13h

Globalne cijene hrane u julu su skočile za 10 odsto u odnosu jul, cijene kukuruza i soje su dostigle rekordan nivo, a sve je posljedica sušnog ljeta i visokih temperatura i u Sjedinjenim Državama i u istočnoj Evropi, objavila je u četvrtak Svjetska banka u najnovijem izvještaju o cijenama hrane.

Od juna do jula, cijene kukuruza i pšenice su skočile za po 25 odsto, soje za 17, samo je cijena pirinča pala za četiri odsto, navodi se u izvještaju.

Indeks cijena hrane Svjetske banke šest je odsto viši u julu ove nego u julu prošle godine, a jedan odsto viši od prethodnog rekorda u februaru, 2011.

"Cijene hrane znatno su porasle i prijete zdravlju i dobrobiti miliona ljudi", rekao je predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim.

Mlijeko od danas skuplje 10 odsto, od 1. septembra nova poskupljenja >>>

"Afrika i Bliski istok su posebno ranjivi, ali slično je i sa ostalim zemljama u kojima su naglo skočile cijene žitarica".

Vrijeme je, izgleda, glavni krivac za skok cijena. Suša u SAD-u izazvala je, pi[e Jutarnji list, velike štete na ljetnjem rodu kukuruza i soje, kojih je Amerika glavni izvoznik. Sušno ljeto u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu doprinijelo je projekciji pada proizvodnje pšenice.

Stručnjaci Svjetske banke trenutno ne predviđaju ponavljanje 2008, ali negativni faktori kao što su El Nino, nesigurnost izvoznika, znatno povećanje cijene energenata, mogli bi da dovedu do daljeg rasta cijena poput onoga prije četiri godine.

Bonus video: