Da li će UN "zbrinuti" izbjeglice u Siriji?

Od Savjeta bezbjednosti UN je zatraženo da otvori izbegličke kampove u bezbjednosnim zonama u Siriji, a Britanija i Francuska žele da pomognu ugroenim civilima
0 komentar(a)
Sirija, izbjeglice, Foto: Ruvr.ru
Sirija, izbjeglice, Foto: Ruvr.ru
Ažurirano: 31.08.2012. 07:39h

Turska je pozvala Savjet bezbjednosti UN da otvori izbegličke kampove u predloženim bezbjednosnim zonama u Siriji.

Francuska i Britanija saopštile da ne isključuju nijednu opciju kako bi se pomoglo ugroženim civilima, pa ni primjenu zone zabranjenih letova.

"UN treba da inicira formiranje izbegličkih kampova u Siriji bez odlaganja. Nepotrebno je reći da takvi kampovi treba da imaju punu (međunarodnu) zaštitu", rekao je turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu, prenjele su agencije.

Na sastanku Saveta bezbjednosti Davutoglu se obratio odmah pošto su predstavnici Velike Britanije, Francuske i zvaničnici UN istakli da postoje diplomatske i pravne prepreke koje sprečavaju svetsku organizaciju da odmah formira bezbjednosne zone u Siriji, prenjela je agencija AFP.

Šef agencije UN za izbjeglice Antonio Gutereš upozorio je Savjet bezbjednosti u vezi sa bezbjednosnim zonama.

"Gorko iskustvo je pokazalo da je rijetko moguće obezbjediti efikasnu zaštitu i sigurnost u takvim zonama", kazao je on.

Predlog treba pažljivo proučiti

Na proširenom sastanku Savjeta bezbjednosti UN posvećenom humanitarnoj krizi u Siriji, zamjenik generalnog sekretara UN Jan Elijason upozorio je da predlog o formiranju bezbjednih zona za zaštitu civila u Siriji otvara "ozbiljna pitanja i da predlog treba vrlo pažljivo proučiti".

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da turski predlog o stvaranju "bezbjedne zone" za civile zahteva vojnu intervenciju, za šta je malo vjerovatno da će je Savjet bezbjednosti UN usvojiti u ovom trenutku, prenosi AP.

Turska je prva pokrenula ideju o stvaranju "bezbjedne zone" za civile u Siriji koji bi bili pod stranom zaštitom.

"Mi ipak ne isključujemo nijednu mogućnost u budućnosti", dodao je Hejg.

On je još rekao da će Britanija dati dodatnih 4,7 miliona dolara pomoći za sirijske izbjeglice i raseljene, dok je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus obećao 6,27 miliona dolara pomoći.

Bonus video: