Da li je Kina kriva za probleme SAD-a?

Kina je optužila novoizabranog predsjedničkog kandidata Mita Romnija da pretjerano osuđuje kinesku politiku i prebacuje krivicu na Kinu za sve američke probleme
59 pregleda 2 komentar(a)
Mit Romni, Foto: Exposemittromney.com
Mit Romni, Foto: Exposemittromney.com
Ažurirano: 29.08.2012. 13:59h

Kineska novinska agencija Sinhua kritikovala je izabranog republikanskog kandidata za predsjednika SAD Mita Romnija što optužuje Kinu za američke probleme.

"Iako je lako američkim političkim zvaničnicima da samo na Kinu prebace odgovornost za svoje probleme, treba da shvate da njihove riječi i njihovi stavovi truju opštu atmosferu kinesko-američkih odnosa", navela je državna agencija.

Romni je obećao čvrst stav prema Kini ako novembra bude izabran za predsjednika SAD i više puta je kritikovao politiku predsjednika Baraka Obame prema Pekingu.

U sklopu tvrdnji da Peking manipuliše vrijednošću svoje valute da bi podstakao zaradu od svog izvoza, Romni je pozvao Kinu da poštuje pravila svjetske privrede.

Romni je februaru opisao Kinu kao "prosperitetnu tiraniju" i u članku objavljenom u Vol strit žurnalu obećao da će spriječiti da dođe "doba Kine".

"Krajnje je vrijeme da on prekine taktiku prebacivanja odgovornosti na Kinu", navodi Sinhua.

Romni je septembra prošle godine kao "popušanje" SAD prema Pekingu ocijenio odluku Vašingtona da samo modernizuje tajvanske borbene avione američke proizvodnje F-16, umjesto da Tajpehu proda nove modele. Kina smatra otcepljeni Tajvan djelom svoje teritorije.

"Ako su izjave Romnija o kineskoj valuti samo iskrivljavanje činjenica s ciljem da se prikupe glasovi protiv Kine, njegove izjave o prodaji oružja Tajvanu prelaze liniju jer se odnose na fundamentalne interese Kine", ukazuje agencija.

Bonus video: