Ako ne "poslušaju" letke, pobunjenici idu u smrt

Na pregrađe Damaska, iz helikoptera sirijske vojske bačene su hiljade letaka, u kojim se pobunjenici pozivaju na predaju oružja kao posljednju životnu šansu
5 komentar(a)
sirija, pobunjenici, Foto: AFP
sirija, pobunjenici, Foto: AFP
Ažurirano: 28.08.2012. 13:09h

Na Damask i njegovo predgrađe danas su iz helikoptera sirijske vojske bačene hiljade letaka, u kojima se pobunjenici pozivaju da predaju oružje i upozoravaju da će se, u suprotnom, suočiti sa "neizbježnom smrću".

Leci su, po svemu sudeći, sastavni dio psihološkog rata režima protiv pobunjenika i procijenjuje se da je malo vjerovatno da će imati bilo kakav uticaj na njihovu namjeru da svrgnu režim sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

Organizacije za ljudska prava navode da je od početka pobune u Siriji u martu 2011. ubijeno više od 20.000 ljudi.

"Položite oružje... ili se suočite sa neizbježnom smrću"

Vojska u posljednjih mesec dana vodi bitku sa pobunjenicima u predgrađu Damaska, a velike borbe vode se u Alepu na sjeveru zemlje.

Vlada je nedavno pojačala ofanzivu za preuzimanje kontrole nad pobunjeničkim četvrtima na periferiji Damaska, gde su u višednevnim sukobima ubijene stotine ljudi.

U nekim od letaka, na kojima su potpisane sirijske oružane snage i generalštab vojske, piše:

"Sirijska vojska je odlučna da očisti svaki pedalj Sirije i imate samo dvije mogućnosti: Položite oružje... ili se suočite sa neizbježnom smrću".

"Niko vam neće pomoći. Naveli su vas da uperite oružje na sunarodnike. Oni se naslađuju sa vi ste suočeni sa smrću. Zašto? Za koga?", tekst je letka.

Sirijske vlasti za 17-mjesečnu pobunu krive strani faktor i optužuju naftom bogate Saudijsku Arabiju i Katar, kao i SAD i Tursku, za podršku "teroristima" koji žele da svrgnu režim.

Prilikom susreta sa iranskom delegacijom ove sedmice, El-Asad je kazao da je odlučan da pobijedi "po bilo koju cijenu".

Bonus video: