SAD ima vrtoglave prihode od prodaje oružja

Amerika je utrostručila prodaju oružja i ostavila Rusiju daleko iza sebe, a podatak porazan po Ruse govori da je prodaja 14 puta manja od SAD -a
4 komentar(a)
američko oružje, Foto: Crisisboom.files.wordpress.com
američko oružje, Foto: Crisisboom.files.wordpress.com
Ažurirano: 28.08.2012. 09:08h

SAD su u 2011. godini utrostručile prodaju oružja drugim zemljama i ostvarile vrtoglavi prihod od 66,3 milijarde dolara.

To je ubjedljivo najveći dio kolača u trgovini vojnim tehnologijama na svjetskom nivou, a iza američke vojne industrije nalazi se Rusija sa skoro 14 puta manjim prihodima – 4,8 milijardi dolara.

Prodaja oružja na svjetskom nivou udvostručena je prethodne godine na ukupno 85,3 milijarde dolara, a izvještaj američke Kongresne službe za istraživanje pokazuje da je udio SAD na tržištu veći od dvije trećine.

Američka vojna industrija je prodajući oružje razvijenim i nerazvijenim zemljama 2010. godine prihodovala “samo” 21,4 milijarde dolara, ali su novi ugovori, prije svega na Srednjem istoku, znatno uvećali taj iznos.

Tako je saopšteno da je Saudijska Arabija prethodne godine kupila 84 vojna aviona F-15 za oko 30 milijardi dolara, dok je Tajvan kupio antiraketne sisteme vrijedne 2 milijarde dolara.

Bonus video: