Na Floridi bjesni vjetar, u Kaliforniji trese zemlja

Na Floridi je bez struje ostalo više od 8.000 stanovnika, a na međunarodnom aerodromu u Majamiju otkazano je više od 550 letova
4 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 07:04h

Stotine avionskih letova odloženo je u Floridi zbog prijeteće tropske oluje "Ajsak" (Isaac), dok istovremeno stižu izvještaji o desetinama potresa tla do 5,4 stepeni Rihterove skale na jugu Kalifornije, u Arizoni i u meksičkom graničnom regionu.

Na jugu Floride pada kiša i snažno duva vjetar, a po riječima stručnjaka iz Nacionalnog američkog centra za praćenje uragana, već za nekoliko sati "Ajsak" bi mogao dostići snagu uragana.

"Ajsak" je do sada na Karibima odnio devet života, pošto su vlasti Dominikanske Republike saopštile da su dvije osobe izgubile život, dok su zvaničnici Haitija ranije objavili da je u toj zemlji poginulo sedam osoba.

Na Floridi je bez struje ostalo više od 8.000 stanovnika, a na međunarodnom aerodromu u Majamiju otkazano je više od 550 letova.

Trenutno oluja dostiže maksimalnu brzinu od 95 kilometara na sat u epicentru, a kreće se brzinom blizu 26 kilometara na sat u pravcu sjeverozapada.

Kako se očekuje, do srijede će "Ajsak" dostići stepen dva na skali od pet i približiće se južnom priobalju SAD u oblasti država Lujzijana ili Misisipi.

Upozorenje na uragan već je izdato na čitavom sjevernom priobalju Meksičkog zaliva, zaustavljeni su radovi na većini platformi za dobijanje nafte i gasa, izvještava Itar-Tas.

Frans pres, pak, prenosi mjerenja američke geološke službe po kom su manji i umjereni zemljotresi pogodili oblast od San Dijega i Okruga Orindž u Kaliforniji na istok do Arizone.

Za sada nema izvještaja o žrtvama niti materijalnoj šteti.

Potresi su trajali u Kaliforniji duže od dva sata, a najjači od njih bio je snage 5,4 stepeni, pet kilometara sjeverno i sjeverozapadno od malog farmerskog grada Broulija (Brawly) u kalifornijskom okrugu Imperijal.

Bonus video: