Sirija: Novinarka ubijena sa 9 metaka

Mika Jamamoto je postala poznata japanskoj javnosti pošto je preživjela američko granatiranje palestinskog hotela u Bagdadu 2003, u kojem su ubijena dva novinara
2 komentar(a)
Mika Jamamoto, Foto: Rimanews.com
Mika Jamamoto, Foto: Rimanews.com
Ažurirano: 26.08.2012. 17:46h

Japanska novinarka Mika Jamamoto, koja je ubijena dok je izvještavala o protestima u Siriji, pogođena je sa devet metaka, a fatalna je bila rana na vratu.

Jamamoto (45) se najvjerovatnije našla u razmjeni vatre u distriktu Sulejman al-Hababi u Alepu, drugom po veličini sirijskom gradu, gdje se vode borbe između vojske i pobunjenika.

Autopsija tijela, koja je trajala najmanje šest sati, pokazala je da je novinarka pogođena sa devet metaka, uključujući i fatalnu ranu na vratu koja je presekla taj dio njene kičmene moždine, navodi se u saopštenju policije.

Tijelo japanske novinarke prenijeto je juče iz Istanbula u Japan, u pratnji njenog kolege Kazutaka Saoa i dvije njene sestre, prenio je FP.

Jamamoto je četvrti strani reporter ubijen u sukobima u Siriji od marta 2011. i prvi ubijen u Alepu

Jamamoto je četvrti strani reporter ubijen u sukobima u Siriji od marta 2011. godine i prvi ubijen u Alepu.

Izvještavala je sa više ratnih područja, uključujući Avganistan i Irak.

Postala je poznata japanskoj javnosti, pošto je preživjela američko granatiranje palestinskog hotela u Bagdadu 2003. godine, u kojem su ubijena dva novinara - jedan iz Rojtersa i jedan sa španske televizije.

Bonus video: