Salehi traži podršku Nesvrstanih protiv sankcija Iranu

Iranski šef diplomatije je kritikovao tendenciju da uticaj članstva UN opada dok raste moć Savjeta bezbjednosti UN
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2012. 15:22h

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi otvorio je danas pripremni skup pred samit Pokreta nesvrstanih koji se 30. i 31. avgusta odrzzava u Teheranu apelom Pokretu da se suprostavi međunarodnim sankcijama protiv Irana.

"Pokret nesvrstanih treba ozbiljno da se usprotivi jednostranim sankcijama nekih zemalja protiv nekih svojih članova", rekao je Salehi otvarajući pripremne sastanke skupa gdje su se okupili stručnjaci oko sto zemalja učesnica.

Iran je od 2006. godine pod sanckijama UN zbog svog nuklearnog programa za koji SAD i druge zemlje sumnjaju da ima za cilj razvoj nuklearnog oružja, što Teheran odbacuje tvrdeći da razvija ovaj program samo u mirnodopske svrhe.

Iran želi da iskoristi ovaj skup koji će na samitu okupiti razne lidere Pokreta nesvrstanih, da pokaže da ima međunarodne veze i da ulaže napore da se suprotstavi uticaju Zapada i njegovih saveznika, navodi agencija AP.

"Vjerujemo da će rok za konačno ukidanje nuklearnog oružja do 2025, kako je predložio Pokret nesvrstanih, biti ostvaren samo ako budemo odlučni u njegovom sprovođenju", rekao je Salehi

Među učesnicima samita očekuju se generalni sekretar UN Ban Ki-mun, indijski premijer Manmohan Sing, čija je zemlja važan uvoznik iranske nafte u trenutku kad se Teheran bori sa zapadnim ekonomskim sankcijama oko njegovog spornog nuklearnog programa.

Salehi je ponovio da su nuklearne aktivnosti Irana "mirnodopske" i pozvao Nesvrstane da podrže Iran.

Salehi je na otvaranju skupa podvukao privrženost prethodnom cilju Pokreta nesvrstanih da se u roku od 13 godina uništi nuklearno oružje na svijetu.

"Vjerujemo da će rok za konačno ukidanje nuklearnog oružja do 2025, kako je predložio Pokret nesvrstanih, biti ostvaren samo ako budemo odlučni u njegovom sprovođenju", rekao je Salehi okupljenim delegatima.

Salehi je kritikovao Izrael zbog toga što se nije pridružio glavnom sporazumu UN o spriječavanju širenja nuklearnog naoružanja.

Iran je saopštio da tokom skupa Pokreta nesvrstanih planira da razmatra mirovni plan za okončanje građanskog rata u Siriji, mada skupu neće prisustvovati predstavnici sirijskih pobunjenika zbog bliskih veza Teherana sa režimom Bašara al-Asada.

Salehi je takođe kritikovao tendenciju da uticaj članstva UN opada dok raste moć Savjeta bezbjednosti UN od 15 zemalja, od kojih su stalne članice SAD, V. Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

"Stvaranje više demokratskog Savjeta bezbjednosti bi trebalo da bude važan dio reformi UN", rekao je Salehi.

Galerija

Bonus video: