Haiti se priprema za oluju koja prijeti da se pretvori u uragan

Očekuje se da bi obilne kiše mogle uzrokovati poplave i klizišta, ocijenio je Američki centar
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 15:55h

Haiti se u petak priprema za dolazak tropske oluje Isaac, koja se, prema američkim meteorolozima, može pretvoriti u uragan i pogoditi ovu zemlju koja je doživjela katastrofalan zemljotres 2010. godine.

U 12 sati središte oluje se nalazilo 280 kilometara jugozapadno od Sent-Domingea, glavnog grada Dominikanske Republike, koja dijeli ostrvo Hispaniola sa Haitijem, saopštio je Američki centar za nadgledanje uragana koji se nalazi u Majamiju. Nalazio se takođe 355 kilometara jugoistočno od Port-o-Prensa, glavnog haićanskog grada.

Isaac se premjestio na zapad brzinom od 24 kilometra na sat, sa udarima vjetra koji su išli do 80 kilometara na sat, prema saopštenju Centra.

"Prognoze o prolasku oluje pokazuju da će centar Isaaca stići blizu ili na ostrvo Hispaniola danas (u petak) prije nego što se premjesti prema jugoistoku Kube u subotu”, precizirao je Američki centar.

Crvena uzbuna na uragan bila je podignuta samo na Haitiju, dok je uzbuna na tropsku oluju bila u Dominikanskoj Republici, kao i na Kubi, Bahamima i Jamajci.

Satelitski snimak oluje

Očekuje se da bi obilne kiše mogle uzrokovati poplave i klizišta, ocijenio je Američki centar.

Dolaskom oluje bi se na Haitiju mogli pogoršati uslovi života i obnova, nakon zemljotresa u kojem je život izgubilo više od 250.000 ljudi 2010. godine. Oko 400.000 osoba živi još u kampovima za raseljene.

Isaac bi mogao pogoditi i Sjedinjene Američke Države sljedeće sedmice i moguće je da zaprijeti održavanju Republikanske konvencije koja se organizuje u Tampi, na Floridi od ponedjeljka do četvrtka.

Galerija

Bonus video: