Asanžov advokat: Imamo ključne informacije o navodnom silovanju

Advokat Baltasar Garson je kazao da je odbrana zatražila od švedskog tužilaštva da pošalje predstavnike u London kako bi uzeli Asanžovu izjavu
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 10:05h

Advokat Džulijana Asanža Baltasar Garson, kaže da ima ključne informacije o navodima da je njegov klijent počinio silovanje, koje će biti veliko iznenađenje.

Garson, koji je u nedjelju razgovarao nekoliko sati sa osnivačem "Vikiliksa" o pravnoj strategiji, rekao je da je odbrana zatražila od švedskog tužilaštva da pošalje predstavnike u London kako bi uzeli Asanžovu izjavu.

"Smatram da je to veoma dobro rješenje", rekao je španski pravni ekspert, prenio je AFP.

Švedska traži izručenje Australijanca Asanža (41) radi ispitivanja zbog sumnje za silovanje i seksualno zlostavljanje, a britanske vlasti su obećale da će ga izručiti.

Garson, koji je poznat po borbi za izručenje nekadašnjeg čileanskog diktatora Avgusta Pinočea, odbio je da iznese detalje o informacijama vezanim za navode o silovanju, ali je rekao da odbrana raspolaže velikim brojem suštinskih elemenata o optužbama

Asanž, koji se u junu sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i kome je prošle sedmice predsjednik Ekvarora Rafael Korea odobio azil, odbacuje te navode i tvrdi da je nevin.

Bivši haker je uvjeren da Stokholm planira da ga izruči SAD, koje bi mogle da mu sude zbog špijunaže pošto je na "Vikiliksu" objavio stotine hiljada povjerljivih američkih diplomatskih depeša i, ukoliko ga proglase krivim, da ga osude na smrtnu kaznu.

Garson, koji je poznat po borbi za izručenje nekadašnjeg čileanskog diktatora Avgusta Pinočea 1998. godine, odbio je da iznese detalje o informacijama vezanim za navode o silovanju, ali je rekao da odbrana raspolaže velikim brojem suštinskih elemenata o optužbama.

Te informacije će, kada budu objavljene, predstavljati "veliko iznenađenje", rekao je on u Brizbejnu.

Australija je dosad, prema Garsonovim riječima, ignorisala Asanžove zahtjeve za diplomatsku pomoć. "Ni u jednom trenutku nijedan predstavnik konzularnih vlasti nije posjetio Asanža", rekao je Garson. "A, prema mom shvatanju, to je obaveza zemlje prema svim državljanima Australije."

Kanbera tvrdi da Asanž uživa istu pomoć i podršku kao i svaki drugi građanin Australije.

Galerija

Bonus video: