Ban Ki-mun potvrdio odlazak u Teheran

Nesirki je rekao da je generalni sekretar "potpuno svjestan osjetljivosti" ove posjete, ali je dodao da bi neodlazak u Teheran bila "izgubljena prilika"
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 20:16h

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun učestvovaće na Samitu nesrvrstanih koji se održava 30. i 31. avgusta u Teheranu, saopštio je danas negov portparol.

"Ban Ki-mun će otići da prenese duboku uznemirenost i očekivanja međunarodne zajednice o iranskom nuklearnom programu, terorizmu i ratu u Siriji", rekao je portparol generalnog sekretara Martin Nesirki.

On je rekao da će generalni sekretar "otvoreno govoriti" o krizi u Siriji i ocijenio da Iran treba da bude dio rješenja tog problema.

Nesirki je rekao da je generalni sekretar "potpuno svjestan osjetljivosti" ove posjete, ali je dodao da bi neodlazak u Teheran bila "izgubljena prilika".

Munov portparol je rekao da će generalni sekretar "otvoreno govoriti" o krizi u Siriji i ocijenio da Iran treba da bude dio rješenja tog problema

Šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi kazao je danas za državnu televiziju da je do sada stotinak zemalja, od 120 članica Pokreta nesvrstanih, potvrdilo učešće na Samitu u Iranu a da će njih tridesetak predstavljati predsjednici, premijeri ili potpredsjednici.

Novi egipatski predsjednik Mohamed Morsi predaće Iranu predsjedavanje Pokretom nesvrstanih, i to će biti prva posjeta nekog egipatskog lidera Teheranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Indijski premijer Manmohan Sing, katarski emir šeik Hamad ben Kalifa al-Tani, libanski predsjednik Mišel Sulejman i kubanski lider Raul Kastro biće među šefovima država ili vlada na samitu, prenose iranski mediji.

Vlasti još nisu objavile zvaničnu listu učesnika samita.

Predsjedavanje Pokretom nesvrstanih traje tri godine.

Galerija

Bonus video: