Obama: Intervenisaćemo u Siriji ako se upotrijebi hemijsko oružje

Obraćajući se novinarima, Obama je rekao da bi upotreba oružja za masovno uništenje, koje Sirija posjeduje, dodatno proširilo konflikt
9 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.08.2012. 19:51h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da će SAD razmotriti mogućnost vojne intervencije u Siriji ako u građanskom ratu u toj zemlji neka od strana upotrijebi hemijsko ili biološko oružje.

Obraćajući se novinarima, Obama je rekao da bi upotreba oružja za masovno uništenje, koje Sirija posjeduje, dodatno proširilo konflikt.

Američki predsjednik upozorio je sirijskog predsjednika Bašara Asada i druge "igrače na terenu", da bi upotreba takvog oružja bila "crvena linija" preko koje SAD ne bi mogle da pređu.

"To ne bi samo uključivalo Siriju. To bi zabrinulo i saveznike u regionu, uključujuchi Izrael, a takođe i nas", rekao je Obama.

Najmanje 52 osobe ubijene su u napadima režimskih snaga širom Sirije, tvrde opozicioni aktivisti, dok zvanični Damask odbacuje tvrdnju novog međunarodnog izaslanika Lahdara Brahimija da je u ovoj zemlji u toku građanski rat.

Najmanje 52 žrtve na Bajram

Aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopštili su da se i drugog dana ramazanskog Bajrama vode žestoki sukobi, prenosi Blic.

U Dari, na jugu zemlje, u sukobu pobunjenika i vojske ubijeno je 15 ljudi, među kojima dvoje djece, tvrde aktivisti i navode da su snage Vlade helikopterima, tenkovima i teškom artiljerijom napale i južni grad Herak.

Sukobi su, kako se navodi, izbili i u južnim djelovima Damaska, gdje je ubijeno 28 osoba, od kojih su polovina civili, a stanovnici tvrde da je u napadu helikoptera na predgrađe Daraja ubijeno najmanje 12 ljudi.

Prema riječima aktivista, vojska je izvela napad helikopterima i na nekoliko djelova sjevernog grada Alepa, koji je postao epicentar sukoba otkako su pobunjenici zauzeli velike gradske oblasti u ofanzivi 20. jula.

Aktivisti su ranije izvijestili da je u nedjelju, prvog dana Bajrama, širom Sirije ubijeno najmanje 84 ljudi.

Bonus video: