Ahmadinedžad: Na Bliskom istoku nema mjesta za Izrael!

"Želite novi Bliski istok? I mi to želimo. Ali u njemu neće biti američkog prisustva ni traga cionista", rekao je Ahmedinežad
8 komentar(a)
Ahmadinedžad, Foto: Wikipedia
Ahmadinedžad, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 17.08.2012. 18:24h

U televizijskom obraćanju povodom godišnjeg protesta zbog postojanja Izraela, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao da u budućnosti na Bliskom istoku neće biti mjesta za jevrejsku državu.

"Želite novi Bliski istok? I mi to želimo. Ali u njemu neće biti američkog prisustva ni traga cionista", rekao je Ahmedinedžad.

Nekoliko hiljada Iranaca okupilo se u centru Teherana na protestu koji su organizovale vlasti.

Dok su okupljeni uzvikivali parole "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu", iranski predsjednik, čiji je govor prenošen na video-bimovima, rekao je da Izrael kancerogeni tumor na Bliskom istoku koji okupira palestinsku zemlju.

"Cionistički režim i cionisti su kancerogeni tumor. Ako i samo jedna njihova ćelija ostane na jednom pedlju palestinske zemlje, ova priča će se u budućnosti ponoviti", kazao je Ahmadinežad na Dan Kudsa.

Pored toga, Ahmadinežad je pozvao na jedinstvo muslimana u borbi protiv Izraela.

"Očuvanje cionističkog režima je zajednička posvećenost najarogantnijih zapadnih vlada", istakao je iranski lider.

Ovaj dan obilježava se u Iranu od 1979. godine, posljednjeg petka svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, kada se izražava solidarnost sa palestinskim narodom i protivljenje izraelskoj kontroli nad Jerusalimom.

Izrael u posljednjih nekoliko nedelja sve ozbiljnije prijeti da će bombardovati iranska nuklearna postrojenja kako bi spriječio Teheran da se domogne nuklearnog oružja, dok iranska vojska upozorava da će uništiti Izrael u slučaju napada.

Bonus video: