U sukobima u rudniku platine ubijeno 36 osoba

Kompanija Lonmin je treći po veličini proizvođač platine na svijetu. Južna Afrika je jedan od najvećih svjetskih proizvođača platine, zlata i hroma
66 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 09:35h

U obračunu kod rudnika platine Lonmin de Marikana u Južnoj africi ubijeno je 36 osoba kada je policija otvorila vatru na naoružane rudare u štrajku.

Agencija AFP pozivajući se na informacije lokalnih medija navodi da se iz sindikata ruudara potvrđen broj ubijenih osoba.

Prema prethodnim podacima ubijeno je 30 ljudi. Ministar policije Nanti Mtetva je rekao da ima mnogo ranjenih i da se povećava broj stradalih.

Od nedjelje nekoliko stotina rudara štrajkača traže povećanje plate.

Policija je 16. avgusta u popodnevnim satima otvorila vatru na grupu rudara naoružanih mačetama i šipkama koji su se odbili da se raziđu pošto su odbili ultimatum uprave rudnika da se vrate u rudnik pod prijetnjom otkaza.

Prema pisanju lokalnih medija, do zuba naoružana policija sa oklopnim vozilima podizala je žičanu ogradu, a u jednom trenutku policajce je opkolilo oko 3.000 rudara.

Policija je otvorila vatru iz automatskih pušaka pošto je na njih nasrnula grupa muškaraca.

Policija je saopštila da su nakon nekoliko dana pregovaranja propali pregovori sa čelnicima sindikata rudara i građevinara (AMCU) te da im nije preostalo ništa drugo nego da demonstrante rastjeraju silom.

Predsjednik Južne Afrike Džejkon Zuma poručio je da je "šokiran besmislenim nasiljem".

"Vjerujemo da u našem demokratskom poretku ima dovoljno prostora da se svaki spor riješi dijalogom bez kršenja zakona i nasilja", naveo je Zuma u saopštenju.

Rudnik Marikana se nalazi oko 100 kilometara sjeverozapadno od Johanesburga.

Zamjenik direktora vlasnika rudnika, kompanije Lonmin, Barnard Mokvena naveo je da su događaji u rudniku bili dio "policijske operacije". U saopštenju prije sukoba kompanija Lonmin navela je da će štrajkacci dobiti otkaz ako se ne pojave na poslu.

Radnici u rudniku platine imaju platu oko 4.000 randa (400 eura), a traže tri puta veću platu.

Kompanija Lonmin je treći po veličini proizvođač platine na svijetu. Južna Afrika je jedan od najvećih svjetskih proizvođača platine, zlata i hroma.

Galerija

Bonus video: