STRAH OD RATA

Peres: Vjerujem da će Obama zaustaviti Iran

Peres je reagovao nakon što je najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" pokrenuo lavinu spekualcija o skorom izraelskom udaru na iranska nauklearna postrojenja
4 komentar(a)
Šimon Peres i Obama, Foto: Beta/AP
Šimon Peres i Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.08.2012. 19:55h

Predsjednik Izraela Šimon Peres izjavio je danas da vjeruje u obećanje američkog predsejdnika Baraka Obame da će spriječiti da Iran postane naoružan nuklearnim oružjem, što se tumači kao upozorenje protiv unilateralne izraelske vojne akcije.

"Uvjeren sam da je to američki interes. Uvjeren sam da (Obama) priznaje američki interes i ne kaže to samo da bi nas usrećio. Ne sumnjam u to nakon što sam s njim razgovarao", kazao je Peres izraelskoj televiziji.

"Nama je jasno da ne možemo to uraditi sami. Možemo odložiti (iranski nuklearni program). Jasno nam je da moramo nastaviti zajedno s Amerikom. Ima pitanja o koordinaciji i vremenu, ali s obzirom na to koliko je to ozbljna opasnost, ovog puta bar nismo sami", rekao je on.

Peres je reagovao nakon što je najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" pokrenuo lavinu spekualcija o skorom izraelskom udaru na iranska nauklearna postrojenja, objavivši da se izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Ehud Barak za to zalažu, uprkos protivljenju drugih političara i vojnih zvaničnika.

Preporučujemo za Vas