Južnoafriča republika:18 mrtvih u sukobima rudara i policije

"Oni su mu rekli da su spremni da umru... da nemaju namjeru da odu, kao i da će pozvati svoju djecu da im se pridruže"
54 pregleda 0 komentar(a)
Rudari Južna Afrika, Foto: Beta
Rudari Južna Afrika, Foto: Beta
Ažurirano: 16.08.2012. 19:36h

Policija je ubila najmanje 18 osoba na protestu rudara koji štrajkuju zbog malih plata kod rudnika platine Marikana, u Južnoafričkoj republici.

Agencija SAPA prenosi da je jedan od njenih reportera izbrojao 18 tijela na zemlji, međutim, policija nije navela da li i koliko ima poginulih rudara. Do sukoba štrajkača i policije došlo je kada su rudari naoružani mačetama odbili naređenje da predaju oružje, nakon čega je policija otvorila vatru.

Neki sindikalni lideri i policija su uzalud pokušali da rasture okupljenu gomilu, dok su pojedini rudari rekli da su spremni da umru, tražeći povećanje plata, prenose svjetske agencije.

Portparol jednog od dva sindikata rudara Lesiba Sešoka je izjavio da je predsjednik sindikata pokusao da ubedi rudare da obustave štrajk i vrate se na posao, ali da su oni to odbili.

"Oni su mu rekli da su spremni da umru... da nemaju namjeru da odu, kao i da će pozvati svoju djecu da im se pridruže", rekao je on.

Stotinak radnika rudnika u vlasništvu kompanije "Lonmin PLC" započeli su štrjak u petak. Oni su tada prekinuli posao zbog neisplaćenih plata, a situacija je pogoršana zaoštravanjem odnosa dva sukobljena rudarska sindikata.

Radnici u rudniku platine imaju platu oko 4.000 randi (400 evra), a sada traže mjesečnu naknadu od 1.250 evra."Mi smo eksploatisani, ni vlada ni sindikati nisu došli da nam pomognu... Zahvaljujući našem radu preduzeća zarađuju novac, a nama skoro ništa ne plaćaju. Ne možemo sebi da priuštimo dostojanstven život. Živimo kao životinje zbog mizernih plata", rekao je jedan od rudara.

Kompanija "Lonmin", u čijem je vlasništvu rudnik, saopštila je da je štrajk nelegalan i da će oni koji se sutra ne vrate na posao dobiti otkaze.

"Lonmin" je treći po veličini prizvođač platine na svetu. Južna Afrika je u vrhu zemalja po prozivodnji uglja, platine i zlata

Bonus video: