Scenario izraelskog napada na Iran: Stotine raketa i neviđen sajber napad

Internet, telefoni, radio i televizija, sateliti za komunikaciju i optički kablovi koji vode iz ključnih postrojenja... biće van pogona
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 13:40h

U javnost je procurio zvanični dopis namijenjen Izraelskom vijeću bezbijednosti u kojem se nalazi detaljno razrađen plan o unilateralnom napadu Izraela na Iran.

U izraelskim medijima se u posljednje vrijeme sve češće mogu pročitati izjave izraelskih činovnika da je takav napad neizbježan, a objava tajnog dokumenta samo je potvrda da je iransko-izraelska kriza došla do faze ključanja.

Dokument je prvi objavio američki novinar i bloger Ričard Silverstejn, a potom je prenesen i u ostalim medijima. Silverstejn tvrdi da mu je dokumenta dao jedan bivši činovnik izraelske vlade, koji je dokument dobio od jednog visokog činovnika izraelske vojske (IDF).

Silverstejn tvrdi da mu je dokumenta dao jedan bivši činovnik izraelske vlade, koji je dokument dobio od jednog visokog činovnika izraelske vojske

Silverstejn navodi da mu je njegov izraelski izvor, koji mu je predao dokument, rekao da inače nikad ne bi tako nešto pustio u javnost, ali da se boji da su stvari ovog puta otišle predaleko.

"Ovo nisu normalna vremena. Bojim se da su Bibi (Netanyahu) i Barak smrtno ozbiljni", navodno je kazao Silverstejnu bivši član izraelske vlade.

U dokumentu koji je Silverstejn preveo i postavio na svoj blog Tikun Olam, pored ostalog, navodi se sljedeće:

"Izraelski napad će početi koordiniranim raketnim napadom, ali i dosad neviđenim sajber napadom koji će totalno paralisati iranski režim i njegovu sposobnost da nadzire ono što se dešava unutar njegovih granica.

Internet, telefoni, radio i televizija, sateliti za komunikaciju i optički kablovi koji vode iz ključnih postrojenja - uključujući i podzemne raketne baze u Koramabadu u Isfahanu - biće van pogona."

Osim toga, pi[e Index.hr, cilj je uzrokovati probleme u snabdijevanju strujom i prekinuti sve komunikacije između vlasti i vojske.

Izrael testira SMS raketnu uzbunu >>>

"Kiša desetina balističkih projektila biće lansirana prema Iranu. Neke projektile će ispaliti izraelske podmornice koje se nalaze u blizini Persijskog zaliva. One neće biti opremljene nekonvencionalnim bojnim glavama (WMD), već sa visoko eksplozivnim glavama koje će imati pojačane vrhove dizajnirane za penetraciju kroz debele zidove i utvrđenja", navodi se u dokumentu.

Plan predviđa da se te rakete ispale na glavna iranska nuklearna postrojenja.

U kompletu s njima ići će i stotine projektila na navođenje kojima će se gađati zapovjedni centri, privatne rezidencije najvažnijih činovnika režima i vojske, te ključna infrastruktura.

Plan sugeriše da će zatim uslijediti talas vazdušnih napada, gdje će izraelski avioni ciljati mete "koje zahtijevaju dodatne napade".

Nema dileme da bi napad ovakvih razmjera izazvao ogromne civilne žrtve i haos u čitavoj regiji.

Silverstejn je uz prevod priložio i originalni dokument kako bi potvrdio autentičnost svojih navoda.

Ako odluči da napadne Iran, Izrael je spreman za 30-dnevni rat >>>

U intervjuu za izraelski list "Maariv", bivši šef iyraelske armije, Matan Vilnai, izjavio je da je Izrael spreman da se suoči sa posljedicama sukoba s Iranom koji bi mogao da bude isprovociran ako jevrejska država odluči da pokrene napad protiv teheranskog nuklearnog programa.

On je kazao da bi napad na Iran vjerovatno podstakao mjesec dana dug sukob u kojem bi poginulo 500 Izraelaca. Pritom je naglasio kako je to cifra sa kojom Izraelci moraju da se pomire.

Silverstejn na svom blogu navodi da mu je njegov izvor poručio da većina izraelskih političara i vojnih činovnika ipak nije za rat s Iranom, ali i da Netanjahu i Barak iz dana u dan na njih vrše sve veći pritisak kako bi se akcija ipak pokrenula.

Bonus video: