"Napravimo već jednom taj prokleti Teslin muzej"

Vrijednost imovine se procjenjuje na 1,6 miliona dolara. Neprofitna organizacije je za kupovinu dobila i podršku države Njujork u iznosu od 850.000 dolara
75 pregleda 20 komentar(a)
tesla, Foto: Beembee.com
tesla, Foto: Beembee.com
Ažurirano: 16.08.2012. 12:47h

Čuli ste za Nikolu Teslu, ali možda niste čuli za Vordenklajf, mjesto gdje je veliki naučnik pokušao da izgradi postrojenje za bežični prenos energije?

Kada je 1901. godine Nikola Tesla od jednog prijatelja dobio na korištenje zemljište na Long Ajlendu, nazvao ga je Vordenklajf sa idejom da postane jedan od prvih američkih tehnoloških parkova.

U okviru parka su bili 29 metara visok toranj za bežični prenos energije i Teslina laboratorija. Početni kapital od današnja tri miliona dolara dao je milijarder J. Pierpont Morgan. Morgan je vremenom odustao od finansiranja, pa je 1905. gradnja Vordenklajfa zaustavljena, a Tesla je, pritisnut dugovima, na kraju prodao imovinu.

Toranj je srušen 1917. jer je američka vojska smatrala da bi mogao da posluži kao orijentir njemačkoj mornarici. Zgrada laboratorije je sačuvana.

Zemlja je prodata, a nedavno je organizacija koja stoji iza sajta The Oatmeal objavila da želi da je kupi i pretvori je u muzej Nikole Tesle.

Vrijednost imovine se procjenjuje na 1,6 miliona dolara. Neprofitna organizacije je za kupovinu dobila i podršku države Njujork u iznosu od 850.000 dolara.

The Oatmeal je u saradnji sa partnerskim sajtom Indiegogo pokrenuo online kampanju "Napravimo već jednom taj prokleti Teslin muzej" za prikupljanje sredstava za kupovinu lokacije na kojoj se nekad nalazio Teslin toranj.

U Sjedinjenim Državama ne postoji muzej Nikole Tesle, uprkos njegovim sjajnim dostignućima.

Ovaj pokušaj da se Vordenklajf pretvori u muzej nije prvi takav.

Vlasnik zgrade, koju je projektovao slavni arhitekta Stanford Vajt, i 6,4 hektara okolnog zemljišta je kompanija Agfa Corporation. Oni su i prije tri godine prodavali zemljište i zgradu zbog finansijske krize. I tada je grupa poštovalaca genijalnog naučnika američkoj i svjetskoj javnosti uputila apel o očuvanju jedine preostale laboratorije Nikole Tesle.

Bonus video: