Hipersonični avion X-51A WaveRider se raspao i pao u okean

U pitanju je treći od četiri prototipa WaveRidera, a predstavnici vazduhoplovstva su saopštili da još nije donesena odluka o tome da li će i kada biti izveden novi eksperiment
5 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 10:32h

Eksperimentalni avion X-51A WaveRider je tokom leta nad Tihim okeanom imao problema sa jednom od upravljačkih površina pa se raspao, objavilo je u srijedu američko ratno vazduhoplovstvo.

Problem sa jednim od krilaca za upravljanje uočen je 16 sekundi nakon što je aktiviran pomoćni motor koji je trebalo da ubrza letjelicu. Ostaci aviona su pali u Tihi okean pored Point Mugua, sjeverozapadno od Los Anđelesa.

Taj eksperimentalni avion, projektovan za let šest puta brži od zvuka, kako je planirano, trebalo bi da Pentagonu omogući da napade širom svijeta izvodi u roku od svega nekoliko minuta od izdavanja naređenja.

U pitanju je treći od četiri prototipa WaveRidera, a predstavnici vazduhoplovstva su saopštili da još nije donesena odluka o tome da li će i kada biti izveden novi eksperiment.

Tokom posljednje probe, prošle godine, letjelica "Iks-51" koju je projektovala firma "Boing", gubila je visinu četiri sekunde prije nego je proradila raketa koja joj daje dodatni pogon.

Avion nije uspio da se odvoji od rakete i takođe se srušio u okean.

Bonus video: