"Profesionalnost" afričkih pirata: Čestitamo. Oteti ste!

Ovo nije apsurdna šala – ovako posluju pirati sa afričke obale, a kompanije koje treba da plate otkupe ovo shvataju prilično ozbiljno
5 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 20:06h

Dobro došli u Piratsku akcionu grupu. Komandant pirata Džamal želi da vam čestita na tome što ste oteti. Ljubazno razgovarajte sa njegovim pregovaračem, imajući u vidu da su njegovi zahtjevi slični za svaki brod koji otme.

Ovo nije apsurdna šala – ovako posluju pirati sa afričke obale, a kompanije koje treba da plate otkupe ovo shvataju prilično ozbiljno.

Somalijski pirati su 2011. svjetsku ekonomiju koštali sedam milijardi dolara, a pirati su dobili oko 160 miliona dolara u otkupima, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju Međunarodnog pomorskog biroa.

Pirati su u posljednje vrijeme manje aktivni, ali i dalje predstavljaju prijetnju. Pomorski biro je prijavio 69 otmica koje su počinili somalijski pirati u periodu između 1. januara i 12. jula, što je za 32 odsto manje nego prošle godine. Mada banditi, pirati su u mnogim slučajevima iznenađujuće dobro organizovani, počev od vođenja sopstvene dokumentacije – na memorandumima – za njihove žrtve.

Rojters je došao u posjed jednog takvog dokumenta, koji je uručen vlasniku otetog tankera i osiguravajućoj kompaniji nakon što im je brod otet. Usljed komercijalne osjetljivosti, imena osiguravajuće kompanije i vlasnika broda su izbrisana iz dokumenta, kao i veličina otkupa.

Međutim i ono što ostaje je prilično živopisno i donekle iznenađujuće. Memorandum je namijenjen „Nadležnom organu“ a naslovljen sa „Čestitke kompaniji/vlasniku“. „Budući da je moja Piratska akciona grupa (P.A.G.) preuzela kontrolu nad vašim brodom poručujemo vašoj kompaniji/vlasniku da su dobrodošli u Džamalovu Piratsku akcionu grupu i morate da slijedite naš zakon kako bi bezbjedno povratili brod i plovilo“, navodi se u memorandumu.

Ton kojim počinje memorandum u suprotnosti je sa realnošću piratskih djela. Od početka avgusta naoružani somalijski pirati drže više od 170 talaca i odgovorni su za 35 smrti samo u 2011.

„Ne mislite da vas zastrašujemo“, kaže se u memorandumu, prije pozdrava „sve najbolje“ i potpisa Džamala Fahije Kulusova, glavnokomandujućeg Grupe. Za slučaj da postoji i najmanja sumnja u to ko je Džamal i šta on radi, njegov potpis ide uz pečat – da, Džamal ima pečat, na kojem su lobanja i ukršteni mačevi sa imenom grupe.

Sve je moguće za odgovarajuću cijenu, a nijesu izuzetak ni oteti ljudi i imovina. Mala grupa firmi, među njima su „Trevlrs“, „Čab“ i „AIG“ nude politike za „otmicu i otkup“ pomorskim kompanijama upravo za ovakve slučajeve.

U slučaju otmice, oni će platiti, upravo kao što Džamal i njegova banda traže.

Ekspert za pregovora o otkupu kazao je da nije iznenađujuće što su Džamal i njegove kolege tako dobro organizovani. „Oni žele novac. Ukoliko se predstave i ponašaju kao neko ko će ispuniti obećanje da će nam uručiti paket u dobrom stanju, onda postoji veća vjerovatnoća da će lako i efikasno dobiti otkup“, kazao je Derek S.T Boldvin, direktor operative u IBIS internešnl, koja radi u 45 zemalja svijeta.

Ukoliko se predstave kao haotična grupa bandita mnogo su veće šanse da će im se pojaviti specijalna jedinica na vratima i upucati ih“, kazao je Boldvin.

Što se tiče Džamala njegova sudbina ostaje nejasna. Ne pominje se na Internetu, a iz Interpola nije odgovoreno na pitanje kakav je njegov pravni status.

Pale cijene osiguranja

Pošto je broj napada opao, pale su i cijene osiguranja za slučaj otmice o piratima kazala je Amanda Holt potpredsjednica osiguravajuće kuće Marš u Norvihu u Engleskoj. „

Često ukoliko kupite osiguranje u slučaju otmice od pirata dobićete popust. To ima smisla za brodovlasnike i menadžere“. Brodovlasnik koji želi da osigura jedan tranzit može dobiti pet miliona dolara od osiguranja za uloženih tri do pet hiljada dolara, pod uslovom da brod ima naoružano obezbjeđenje.

Džamal dostavlja brodovlasnicima njegove procjene vrijednosti tankera, tereta koji prenosi i posade i saopštava im novčanu sumu koju treba da razmotre. „Pošto napravimo procjenu poslaćemo vam zahtjev za otkup i nakon što završimo sa sastankom unutar grupe i riješim problem“, navodi se na drugoj strani otmičarskog memoranduma.

Bonus video: