Ako odluči da napadne Iran, Izrael je spreman za 30-dnevni rat

Izrael je spreman za 30-dnevni rat na više frontova ako odluči da napadne Iran, i "nikada nije bio spremniji" za takav sukob, izjavio je danas odlazeći ministar civilne odbrane
13 komentar(a)
Matan_Vilnai, Foto: Rojters
Matan_Vilnai, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.08.2012. 17:54h

U intervjuu za izraelski list "Maariv", Matan Vilnai je izjavio da je Izrael spreman da se suoči sa posljedicama sukoba s Iranom koji bi mogao da bude isprovociran ako jevrejska država odluči da pokrene napad protiv teheranskog nuklearnog programa, javlja AFP.

Međutim, upozorio je da bi o bilo kakvoj vojnoj intervenciji trebalo pažljivo razmisliti, i upozorio je da bi Izrael trebao da bude "uvijek usklađen" sa Sjedinjenim Državama.

"Procjene važe za rat koji će trajati 30 dana na više frontova", rekao je on, ponavljajući predviđanja drugih viših izraelskih zvaničnika da bi u takvom sukobu jevrejska država pretrpjela gubitak od oko 500 života.

"Možda broj žrtava ne bi bio toliki, ali je moguće da bude i veći, to je scenario na koji se spremamo na osnovu procjena najboljih stručnjaka", dodao je Vilnai.

Špekulacije o mogućnosti izraelskog napada na Iran su porasle u posljednje vrijeme. Izrael i međunarodna zajednica vjeruju da Iran želi da proizvede nuklearno naoružanje.

Teheran oštro opovrgava ove optužbe govoreći da program ima mirnodopske svrhe i da se koristi isključivo za proivodnju energije i u medicinske svrhe.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavio je bivšeg šefa službe sigurnosne službe za novog ministra za civilnu odbranu.

Avi Dihter će zamijeniti Matana Vilnaija, bivšeg šefa izraelske armije, koji je bio zadužen za civilnu odbranu u posljednjih pet godina.

Vilnai je postavljen za izraelskog ambasadora u Kini, navodi AP.

Bonus video: