Sukobi u blizini sjedišta sirijskog premijera

Novi sukobi sirijske vojske i pobunjenika izbili su danas poslije podne u Damasku, u blizini sjedišta sirijskog premijera, javlja izvještač agencije Frans pres.
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 14:53h

Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH) navodi da je "u toku razmjena vatre između vojske i pobunjenika u kvartu Maze, oko sjedišta premijera i nove zgrade iranske ambasade, koja je u izgradnji".

Šef OSDH Rami Abderhaman rekao je Frans presu da je do sukoba došlo nakon što su iz te dvije zgrade ispaljene rakete. Prema sirijskoj državnoj televiziji, "specijalne službe su napale skrovište terorista-plaćenika ... i ubile neutvrđen broj nekih od njih, dok su ostale zarobile".

Izvještač Frans pres sa lica mjesta čuo je pucnje u blizini premijerovog sjedišta i vidio crn dim.

Ovaj napad je uslijedio nakon današnjeg bombaškog napada pobunjenika na zgradu Generalštaba sirijske vojske koja se nalazi u blizini hotela gdje je smještena delegacija UN u centru Damaska.

Eksplozija u centru Damaska

Snažna eksplozija odjeknula je u blizini vojnog objekta u sirijskom glavnom gradu u srijedu, u blizini hotela koji koristi posmatračka misija UN-a.

Očevici u Damsku javili su o velikom stubu dima koji se uzdizao iznad tog područja u centru grada, a nekoliko ambulantnih vozila uputilo se na mjesto napada.

Nasilje u Siriji posljednjih sedmica se proširilo na prijestonicu.

Prošlog mjeseca su u eksploziji bombe u štabu službe nacionalne bezbjednosti ubijena tri visoka bezbjednosna zvaničnika režima Bašara al-Asada.

Očekuje se da Organizacija islamske konferencije isključi Siriju iz svog članstva, uprkos protivljenju Irana, sirijskog saveznika u regiji

Državna televizija javila je da je eksploziju izazvala bomba aktivirana u blizini cisterne, ali se u ostalim izvještajima navodi da je riječ o eksploziji bombe podmetnute pored puta.

Izvještač BBC-a iz Damaska je javio da je područje oko hotela Dama Rose okruženo i da je primijećeno snažno prisustvo snaga bezbjednosti.

Aktivisti su izvijestili o drugoj eksploziji u okolini grada, ali se ti izvještaji nisu mogli odmah potvrditi.

Posljednji talas nasilja nastupio je u vrijeme dok lideri zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC) pripremaju da se sastanu u saudijskom gradu Meki kako bi raspravljali o sirijskoj krizi.

Očekuje se da 57-člana Organizacija islamske konferencije isključi Siriju iz svog članstva, uprkos protivljenju Irana, sirijskog saveznika u regiji.

Galerija

Bonus video: