Australija neće da izruči bivšeg nacistu Zentaja Mađarskoj

Zentaj, koji je u Australiju stigao 1950-ih, promijenio ime u Čarls i danas je državljanin te zemlje, negira krivicu
0 komentar(a)
Karolj Čarls Zentaj, Foto: Beta
Karolj Čarls Zentaj, Foto: Beta
Ažurirano: 15.08.2012. 08:08h

Australijski sud odbioje zahtjev za izručenje Mađarskoj Karolja Zentaja, optuženog za ratne zločine u Budimpešti tokom Drugog svjetskog rata.

Zentaj je osumnjičen da je bio jedan od trojice mađarskih vojnika koji su 8. novembra 1944. u Budimpešti mučili i ubili 18-godišnjeg Jevrejina Petera Balaša. Zentaj je u to vrijeme služio u mađarskoj vojsci, savezniku nacističkog režima tokom Drugog svjetskog rata.

Zentaj, koji je u Australiju stigao 1950-ih, promijenio ime u Čarls i danas je državljanin te zemlje, negira krivicu.

Australijska vlada odobrila je njegovo izručenje 2009, ali je tu odluku 2010. poništila viša sudska instanca. Isto je potvrđeno u žalbenom postupku 2011.

Visoki sud, čija je odluka konačna, sada je odlučio da Zentaj ne može da bude izručen pošto u vreme kada je Balaš ubijen u mađarskom zakonu nije bilo krivičnog djela ratni zločin, prenose agencije.

Uhapšen 2005, Zentaj je oslobođen uz kauciju u decembru 2009.

Njegov sin Erni Stajner je u više navrata poručio da je njegov otac spreman da se pojavi pred australijskim sudom, ali da ne želi da bude izručen Mađarskoj.

Budimpešta je zatražila njegovo izručenje poslije optužbi iz Centra "Simon Vizental", koji širom sveta traga za bivšim nacistima, po kojima je Zentaj pobegao iz Njemačke posle rata predstavljajući se kao izbjeglica.

Zentaj je na listi "deset najtraženijih nacističkih kriminalaca" Centra "Simon Vizental".

Bonus video: