Više požara divlja u SAD

Ogromni požar u Tejlor Bridžu jedan je od desetak požara koji gore na američkom zapadu koji vene pod toplotnom stihijom čija je temperatura dostigla trocifrene brojeve
1 komentar(a)
SAD, požar, Foto: Beta
SAD, požar, Foto: Beta
Ažurirano: 15.08.2012. 07:23h

Vatrogasci se bore sa šumskim požarima na čitavom američkom zapadu, uključujući ogromni požar koji je izmakao kontroli i uništio najmanje 60 kuća.

Evakuisani su stanovnici još 400 kuća koje se nalaze na brdima između gradova Kli Eljum i Elensburg, na istočnom obodu Kaskadskih planina, pa je guvernerka države Vašington Kristin Gregoar bila primorana da proglasi vanredno stanje u ta dva okruga.

Ogromni požar u Tejlor Bridžu jedan je od desetak požara koji gore na američkom zapadu koji vene pod toplotnom stihijom čija je temperatura dostigla trocifrene brojeve.

U tim požarima spaljeno je ukupno 200.000 hektara u državama Ajdaho, Vašington, Oregon i Kalifornija, navodi Rojters

Prema podacima Nacionalnog međuagencijskog požarnog centra u Bojsiju, u Ajdahu, u požarima širom SAD ove godine je uništeno oko 2,4 miliona hektara zemljišta.

Vlasti su saopštile da su požar u državi Vašington izazvali radnici na gradilištu istočno od Kli Eljuma, oko 120 kilometara jugoistočno od Sijetla

"Ne znamo šta je stvarni uzrok. Nema pokazatelja da požar izazvan namerno", izjavila je portparolka državnog tima za vanredne situacije Nensi Džons.

Budući da u toj oblasti duva snažan vjetar i da nedjeljama nije padala kiša, vjerovatno će šteta biti još veća, kazao je portparol ministarstva za prirodne resurse Brajan Flint.

Vjetar odnosi požar u istočnom pravcu gdje se pretežno nalazi obradivo zemljište zasađeno usjevima, mada na putu vatrene stihije ima i kuća, dodao je Džons.

"Svi stanovnici države Vašington su uz ljude koji su izgubili kuće i imovinu u požaru u Tejlor Bridžu. Ono što se dogodilo prethodne noći podsjeća nas koliko brzo i neočekivano požari mogu da se kreću", poručila je guvernerka Gregoar u saopštenju.

U međuvremenu, na sjeveru Kalifornije više od 1.100 vatrogasaca već treći dan su gasili dva požara koja su uništila kuće u Spring Veliju, u okrugu Lejk, prenosi Rojters. Oni su uspjeli da lokalizuju samo 30 odsto požara, a potpuno lokalizovanje očekuje se najranije za nedjelju dana.

Bonus video: